Çivril’in Kıralan mahallesinde yaşayan 45 yaşındaki esnaf Ramazan Kaplan iki ay önce spor araba almak için gitti bayide gördüğü muameleye kızınca dükkânında kendi imkânları ile spor araba yaptı. Aracı iki ay içinde tamamlandığını ve aracın her şeyini kendisinin yaptığını belirten Kaplan “3 ay önce Denizli’ye bir araba bayine gittim. Beğendim bir spor araba alacaktım. Arabanın fiyatına 145 Bin TL dediler. Pazarlık ettik anlaştık. Aracın ellerinde olmadığını 2 yada 3 ay içinde teslim edebileceklerini söyleyerek 30 Bin TL kaparo istediler. Kaparoyu verdim sonra satış sorumlusu bana aracın teslimi sırasında araca zam gelmiş olması durumunda çıkacak farkı da alacaklarını söyledi bende o zaman ben 30 Bin TL kaparoyu neden önden veriyorum. 3 ay sonra gelirim elinizde araç varsa değeri neyse öder alırım dedim. Bana satış şartlarının böyle olduğunu söylediler. Bu benim çok ağırıma gitti. Sanki bu marka aracı almak zorunluluğumuz varmış gibi tavırlar sergilediler. O gün aracı almaktan vazgeçtim. Sonra tatil amacıyla yurt dışına gittim. Fransa da gezdiğim sırada bir Fransız vatandaşı ile sohbet ederken bana ‘Türklerin bugüne kadar ürettiği bir şey göster’ dedi.  Tatil dönüşü etkisi altında kaldığım bu iki olaydan sonra işyerimin arka kısmında kendi arabamı yapmaya başladım” dedi. İki aylık bir çalışma sonunda kendi tarzına göre bir araç yaptığını belirten Ramazan Kaplan “aracı oğlum tasarladı. İsim olarak Anadolu Kaplanı ya da Kaplan ismini düşündük. Her şeyini kendim yaptım. Koltukları, elektrik aksamı, boyası her şey elimden geçti. İki ay sonunda aracım çalışır halde hazır hale geldi. Bir iki estetik rötuş yapılacak yeri var. Onunda dışında şu an kullanıma hazır halde” dedi.  
3 BİN LİRAYA MAL OLDU                                    

Aracı 10 tabaka sactan imal ettiğini belirten Kaplan “aracın sac aksamı piyasadaki araçların kullandığı sac kalınlığında ben aracımı yaklaşık 10 tabaka sactan imal ettim. Sacları kendi geliştirdiğim bir aparat sayesinde şekillendirdim. Şase ve motor kısmını hurda bir aracın malzemelerini kullanarak elde ettim. Toplamda 3 bin liraya mal oldu. Eğer kendi ürettiğimiz bir motor olsa ve seri üretim yapabilsek belki bu maliyet biraz daha düşer” dedi.

100 KİLOMETREDE 10 TL YAKIT TÜKETİYOR

Aracı tamamladıktan sonra deneme sürüşü yaptığını ve kontrollerini yaptığını belirten Ramazan Kaplan “aracım bittikten sonra deneme sürüşünü kendim yaptım. Güvenliği ve  yol tutuşu piyasadaki bir çok araçtan daha iyi durumda. Yakıt olarak ta hem benzin hem LPG dönüşümü var. 100 kilometrede yaklaşık 10 TL lik yakıt tüketiyor” dedi.

PATENT ALIP SERİ ÜRETİM YAPACAĞIM

Aracını birkaç gün içinde tam anlamıyla tamamlayacağını belirten Ramazan Kaplan “aracım şu anda hazır. Sadece rötuşluk işleri kaldı. Onu da tamamladıktan sonra Sanayi Bakanlığına müracaat ederek aracımın patentini alarak değişik modellerde üretimine devam edeceğim” dedi.