Denizli’de zengin kömür yatakları bulunan Tavas’ın Avdan Mahallesi’ne termik santral kurulması hedefleniyor. Henüz resmi bir girişimin olmadığı bölgede Avdan Muhtarı Kenan Verim’in vatandaşları topladığı ve konu hakkında bilgilendirme yaptığı öğrenildi. Son yüzyılın en zararlı teknolojisi olan termik santral yeniden gündeme geldi. Bu kez Denizli için gündeme gelen termik santral için resmi bir açıklama yok ama kurulacak yerin bile hazır olduğu iddia edildi. Zengin kömür yatakları bulunan Tavas’ın Avdan Mahallesi’ne kurulacağı iddia edilen santral için Avdan Muhtarı Kenan Verim’in bugün mahalleliyi topladığı ve konu hakkında bilgilendirme yaptığı öğrenildi. Mahallelinin büyük tepkisini alan proje daha adı bile duyulmadan sosyal medya üzerinden tepki çekmeye başladı. konu hakkında başvuruda bulunduğumu Tavas Kaymakamlığı’ndan bir yetkili ise bu konuda kendilerine gelmiş resmi bir başvurunun olmadığını açıkladı.

ÖNCE MAHALLELİNİN RIZASI VE ÇED RAPORU LAZIM

Dünyada gelişmiş ülkeler tarafından çevreye verdiği zarar yüzünden artık kullanılmayan termik santral hala Türkiye’de kullanılıyor.
Çevreye aşırı zarar veren bu santralin Avdan’a yapılmak istenmesindeki hedef ise hammaddeye yakınlığı. Bölgeden çıkan kömürler Kale ve Aydın’a işlenmesi için gönderiliyor. Bu zahmetten kurtulmak isteyenler ise bu şekilde bir karar aldı. Mahallelinin rızası olmadan yapılamayan termik santral için ikinci etken ise ÇED raporu. Bölgenin doğal güzelliğinin bozulmasını istemediklerini belirten mahalleli, “Biz buraya termik santral istemiyoruz. Kömür madeninin de açılmasını istemiyorduk. Bu maden bu bölgeye çok zarar veriyor. Birileri para kazanıyor ama biz sağlımızdan oluyoruz. Buradan çıkan kömür yüklü tırlar da yollarımızı bozuyor. Trafik güvenliğinin de bozulması cabası. Yetkililerden bu girişimin asılsız olduğunu duymak istiyoruz. Termik Santral istemiyoruz” dediler.