Denizli Ticaret Borsası, Türkiye'de leblebi üretiminde ilk sırada yer alan Denizli'de leblebilik nohutun ıslah edilmesi için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde bulunan Nükleer Teknikler Bölümü Tarım Birimi ile sekiz yıl sürecek projeyi hayata geçirdi. Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi için kurulan ekip ilk olarak nohut ekim alanlarında incelemelerde bulundu. Proje uzmanları nohut ekim alanlarını inceleyerek leblebi sektörü tarafından talep edilen nohut çeşitlerinin bulundukları ekolojilerdeki durumu ve performansını inceledi ve projede kullanılacak kriterleri belirledi. 

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili nohut çeşitlerinin zaman içerisinde hastalıklar nedeniyle gen erozyonuna uğrayarak dejenere olduğunu söyledi. Tefenli, "Bu nedenle leblebi sektörü ihtiyacı olan kaliteli nohuda ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Biz de Türkiye'nin en fazla leblebi üretimi yapan kentinin Ticaret Borsası olarak leblebilik nohut üretiminin ıslah edilmesi için proje geliştirdik. Projeyi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile birlikte yürüteceğiz. Sekiz yıl sürecek 160 bin lira bütçeli projeyle sektörün ihtiyacı olan iri taneli, kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, yüksek verimli ve antraknoz hastalığına dayanıklı leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesini hedefliyoruz" dedi. 

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, projenin bundan sonraki aşamasında, bölgenin nohut çeşitlerinin mutasyon ıslah çalışmaları kullanılarak geliştirileceğini, laboratuvar çalışmalarının Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde bulunan Nükleer Teknikler Bölümü'nde tarla çalışmalarının ise Tavas İlçesi'nde yürütüleceğini söyledi. 

DHA