Filiz, Soykırımın esasen hukuki bir konu olduğunu ve Nazi Almanyası'nın işlediği soykırıma ilişkin mahkeme kararı bulunduğunu vurgulayan “Almanya Federal Meclisinin aldığı kararı yok hükmünde kabul ediyorum. Tarihleri soykırımla dolu olanlar bizim milletimizin tarihini karalayamaz.
Osmanlı 600 yıl boyunca üç kıtaya hükmederken hiçbir zaman soykırım noktasında bir girişimde bulunmamıştır.

Adaleti, merhameti, hoşgörü ve kardeşliğiyle 600 yıl boyunca üç kıtaya hükmetmiştir. Soykırım noktasında bir sonuca gitmek isteyen ülkeler var ise Avrupa tarihine baksınlar. Açık soykırımlar orada yaşanmıştır. Doğu her zaman medeniyeti, insaniyeti batıya ihraç etmiştir ama dünyayı büyük felaketlere sürükleyen bütün olayların hepsi batıdan doğuya doğru esmiştir, kardeşliği yeşertecek olaylarda doğudan batıya esecektir.
Gerek Osmanlı, gerekse Cumhuriyet döneminde Türkler kapılarını daima mazlum halklara açmışlardır. Bizim tarihimizde soykırımlar değil, mazlum halklara kucak açmalar vardır.

Bu karar muhakkak, Türkiye ile Almanya ilişkilerini kapsamlı bir şekilde etkileyecek ve zedeleyecektir. Bunun hesabını iyi yapmış olmaları gerekir. Almanya Federal Meclisi'nin almış olduğu bu karar bütünüyle siyasi bir karardır. Kendi geçmişinde katliam ve soykırımlar olan Almanlar, şu an maalesef Ermeniler üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Devletini mahkum etmeye çalışıyor ve bu son derece yanlış bir karar, bu parlamentonun almış olduğu bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir.

Bizim birçok vatandaşımız Almanya’da yaşıyor. Almanya ekonomisine çok ciddi katkı sunan insanlarımız var. Alman hükümeti buradaki gerçekliği yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ne kadar güçlü olduğunu görmek zorundadır. Bundan sonraki ilişkilerin de gözden geçirilmesi sağlıklı olacaktır, yoksa mevcut tasarıyla ilgili Almanların kendi geçmiş tarihlerinde yaptıkları ortada iken Türkiye’yi bu anlamda suçlu görmesi son derece yanlış ve bununda yaptırımlarının olması gerektiğini düşünüyorum.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni çetelerinin düşmanla işbirliği yapması neticesi meydana gelen olayları “ soykırım” olarak tanımlamak, Türk halkına karşı yanlı bir yaklaşım ve ciddi bir hakarettir.

Türkiye bu konuda çok açık bir politika izlemektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında Ermenistan’a, iki ülkenin ortak tarihinin bağımsız bilim adamlarından oluşan bir komisyon tarafından araştırılması teklifini iletmiştir. Ancak, bu teklif Ermenistan tarafınca kabul edilmemiştir. Ermenistan’ın bu uzlaşmaz tutumu sözde soykırım iddiasını siyasi amaçlar için kullandığını göstermektedir.”