Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Sinekçiler köyü zirvesinde önceki gece meşe ağaçlarının bulunduğu alanda başlayan orman yangını rüzgarın da etkisi ile kısa sürede 5 kilometrelik alana yayıldı.

Rüzgarın ve çam kozalaklarının patlaması sonucu hızla ilerleyen yangın sebebiyle Samailli ve Kavacık köyleri boşaltıldı. Bölgede son yılların en büyük orman yangınının yaşandığı belirtiliyor. Uzun uğraşlar sonucu söndürülen yangında, 350 dönüm orman ile 650 dönümlük tarım arazisi zarar gördü.

Yangına arazinin de engebeli olmasından dolayı müdahalede güçlük yaşandı. Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yetersiz kalması sonucu çevre il ve ilçelerdeki ekipler bölgeye sevk edildi. Söndürme çalışmalarına, 30 arazöz, 4 helikopter ve 3 uçak ile 224 orman işçisi ve çok sayıda köylü katıldı. Alevlerin ulaştığı Samailli köyünde vatandaşlar köyün 1 kilometre dışında yer alan ve etrafında yanacak bir şey olmadığı için güvenli bulunan düğün salonunda toplandı. Meydandaki alana da ahırlarda bulunan hayvanlar nakledilerek bağlandı.

Kahramanmaraş-Andırın ilçe sınırındaki Elmadağ'ın 1.800 rakımlı zirvesinde 15 gün önce başlayan orman yangını ise dün kontrol altına alındı. Ekipler, arazi şartlarından dolayı karadan müdahale etmekte güçlük çekiyordu. Yangında 80 hektarlık alan kül oldu. Antalya'nın Alanya ilçesinde, iki gün önce çıkan orman yangınında da yaklaşık 100 hektar kızılçam ormanı zarar gördü. Bayır köyünde evler boşaltıldı. Uşak merkeze bağlı Eğlence köyü yakınlarında çıkan yangında 25 hektar ormanlık alan kül oldu. Sivas'ın Divriği ilçesinde çıkan orman yangınında ise 150 dönüm arazi yok oldu.

BİR AYDA 5 BİN 924 HEKTAR ORMAN YANDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu yıl iklim şartlarının orman yangınlarını artırmasına rağmen Türkiye'nin yangınla mücadelede Akdeniz ülkeleri içinde en başarılı ülke olduğunu söyledi. İspanya'nın yaklaşık 134 bin, Portekiz'in 71 bin, İtalya'nın 44 bin, Yunanistan'ın 33 bin, Fransa'nın 5 bin hektar alanının yandığı, 2012 yılında Türkiye'nin kaybının 4 bin 177 hektarda kaldığını açıklayan Eroğlu, Türkiye'ye göre, İspanya'da 31, Portekiz'de 16, İtalya'da 9, Yunanistan'da 7 kat fazla orman alanının zarar gördüğünü vurguladı. Ağustos ayı içerisinde günde ortalama 35-40 adet yangının çıktığını belirten Bakan Eroğlu, son bir ayda toplam 1.634 adet yangın çıktığını ve 5 bin 924 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü bildirdi.