Denizli’de ürettiği hicaz narı ile ünlü Denizli'ye bağlı Irlıganlı beldesinde kadınlar, nar ekşisi üretimine başladı. Beş bin dekar alanda yılda 15 bin ton hicaz narı üretimi yapılan beldede, ekşi narlar bir dizi işlemden geçirilerek başta çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren nar ekşisine dönüştürülüyor. 

Kadınlar tarafından tamamen doğal yollarla üretilen nar ekşisinin litresi bu yıl 30 liradan satılıyor. Nar ekşisi yapmanın zor ve meşakkatli olduğunu anlatan Gülsüm Aydın, 14-15 kilogram ekşi nardan 1 litre nar ekşisi elde ettiklerini söyledi. Nar ekşisinin sağlığa yararlarının saymakla bitmeyeceğine ifade eden Aydın, “Şeker hastalığına ve diş eti kanamalarına iyi geliyor. Kellik tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinen nar ekşisi tansiyon dengeleyici etkisiyle de biliniyor. Ben bu sezonda 400 kilogram nardan yaklaşık 60 litre nar ekşisi elde ettim. Tamamen doğal nar ekşinin litresini 30 liradan satıyoruz. Beldemizde yaklaşık 500 aile nar suyu ve nar ekşisi yapar. Yıllık 10 ton nar suyu, 5 tonda nar ekşisi üretiriz” diye konuştu.

Nar ekşisi yapımı

Nar ekşisi yapımı narların dış kabuğunun yıkanarak toz ve çamurdan arındırılmasıyla başlıyor. 14-15 kilo nardan sadece bir kilo nar ekşisi elde ediliyor. Ortadan üç dört parçaya ayrılan nar, sopalarla kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayrılıyor. Ayrılmış olan taneler daha sonra temiz bir bez çuvalın içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde bastırılarak suyu sıkılıyor. Sıkılan nar suyu büyük bir kazana konarak kaynatılıyor. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılıyor. Nar suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor ve soğutmaya bırakılıyor. Bu işlem ürünün şişelere dökülmesiyle sona eriyor.