Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın 77. Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı Karadeniz Ereğli’de gerçekleştirildi. Yeni Genel Başkan Nail Olpak’ın ilk genel kurul toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da katıldı.
 
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın 77. Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı Karadeniz Ereğli’de gerçekleştirildi. Toplantıya MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Necip Filiz, Engin Boyacı, Samim Tefe, İsmail Biltekin ve Hasan Gürlesin katıldı.

Yeni Genel Başkan Nail Olpak’ın ilk genel kurul toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da katıldı. Toplantıda konuşan bakan Bayraktar, konut sektöründeki son gelişmeleri değerlendirerek, “2B Yasası kapsamında elde edilecek finansal gelirle deprem bölgesinde bulunan 15 milyon konutun yenilenmesine maddi destek sağlayacağız” dedi.

MÜSİAD’IN 77. Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı Nail Olpak başkanlığında, Genel Başkan Yardımcıları, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve Şube Başkanlarının yanı sıra Bakan Erdoğan Bayraktar’ın da katılımıyla Karadeniz Ereğli’de yapıldı. Mütekabiliyet, 2B ve Kentsel Dönüşüm Yasası hakkındaki son gelişmeleri de bu toplantıda paylaşan Bayraktar, Türkiye’de riskli bölgelerde bulunan 15 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini belirtti. 4 ay içinde yıkımlara başlayacaklarının da altını çizen Bayraktar, “2B’den elde edeceğimiz gelirle bu 15 milyon konutun sahibine kredi-finansman ve teknik destek vereceğiz. Bunlardan 6-7 milyonu yıkılıp tekrar yapılacak. Afet geldiğinde bu konutların tamamen boşaltılmış olması gerekiyor. Vatandaşlarımızın da kendi can ve mal güvenliği açısından destekleyeceğini umuyoruz” sözlerini kullandı.

YILLIK 12 MİLYAR CEPTE KALACAK
Dönüşüm sağlandığı takdirde Türkiye’nin yıllık 10-12 milyar dolarlık binalarda enerji tasarrufu sağlayacağını kaydeden Bayraktar, “Avrupa bu süreci 1970’lerde bitirdi. Şehirleşme açısından biz de Doğu Bloku ülkeleri gibi geri kaldık. Son 10 yılda bu süreçte önemli adımlar kat ettik. Fakat süreç hala sürüyor ve daha çok yolumuz var. Fakat bu süreç tamamlandığında yalnızca modern şehirleşmeyi sağlamış olmayacağız. Aynı zamanda binalardaki enerji tasarrufu ile yıllık 12 milyar dolar gibi bir tasarruf sağlamış olacağız” diye konuştu.

20 YILDA 15 MİLYON BİNA YENİLENECEK
 “Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’de kentleşme oranı yüzde 10’du. Bu oran daha sonra yüzde 35’e çıktı şimdilerde ise yüzde 70 oldu. Şehirler işin içinden çıkılamaz hale geldi. Çok çarpık yapılaşma var. Son dönemlerde imarlı yapılan yerlerde biçimsiz. Park yok, ulaşım ve otopark sorunu var. Bu konu iyiden iyiye Türkiye’yi boğdu” diyen Bayraktar, Türkiye’nin kentsel dönüşüm konusundaki çabalarının gerçek manada 10 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi. Bayraktar, “Gayretlerimizle 5 milyon konut yapıldı. Bunlardan 500 bini devlet eliyle, kalanı da özel sektör tarafından yapıldı. Bunlar sağlam konutlar. Son 9-10 senede iyi bir konut stoku elde ettik. Tehlikeli olan 15 milyon konutun elden geçmesi gerekiyor. 1. ve 2. derece fay hattı üzerinde olan yarısından biraz fazla konutun acilen elden geçmesi lazım” diye konuştu. Yasayla riskli binaları Türkiye’nin kalbinden söküp atacaklarını ifade eden Bayraktar, “Bu iş çok zor bir iş. Allah yardım etsin. Mal güvenliği diyoruz, mülkiyet hakkı esastır diyoruz ama can güvenliği yaşama hakkı çok daha elzemdir.”

VATANDAŞ YIKMAZSA BİZ YIKACAĞIZ
 “İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerin kenarları yağ lekesi gibi gecekondularla dolu. Şehrin gelişmesini tıkayan bir yapı var. Binada sıkıntı varsa vatandaş başvurusunu yapacak, binayı kendisi yıkacak. Biz imar yönünden, ruhsat yönünden, kredi yönünden yardımcı olacağız” diyen Bakan Bayraktar, “Ev verebiliyorsak ev vereceğiz, faiz sübvansiyonu yapacağız. Ama yapmazsa elimiz yettiği kadar belediyelerle iş birliği ile yıkılması gereken riskli binayı yıkmak zorundayız” dedi. Bayraktar, “İş yaparken hata yapabilirsin burada da provokatörler ortaya çıkacak. Kasten yapmışız gibi kullanacaklar. Halbuki bu zor işi desteklemek lazım. Teknik altyapımız çok kötü enerjiyi müthiş savuruyor 15 milyon bina. Bu binalar yenilendiğinde yüzde 50 lik bir tasarruf imkanı doğacak ortalama 10-12 milyar dolarlık” diye konuştu.

Genel İdare Kurulu Toplantısı sonrası gerçekleştirilen gala da konuya ilişkin görüşlerini açıklayan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak,  uygulamanın, uzun vadeli vizyon ve strateji gerektirdiğinin ortada olduğu söyledi.

Olpak konuya ilişkin görüşlerini şöyle sürdürdü; '
Çok ciddi yapısal dönüşümleri beraberinde getirecek bu uygulamanın, uzun vadeli vizyon ve strateji gerektirdiği ortadadır. Gereklilikler hep vardır, ama aynı zamanda zordur. Ortaklıklar, eş güdüm olmadığında bu gereklilikler yerine getirilemez. Bu vesileyle, Sayın Bakanımızın liderliğini yaptığı bu dönüşüm faaliyetlerinde, doğru  uygulanan her icraatın  yanında olduğumuz gibi, her türlü ortaklık, işbirliği ve desteği kendilerine sunacağımızı belirtmek istiyorum. Sayın Bakanımızın, mevcut yasal düzenlemenin kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak adlandırılmasının, yanlış anlaşmalara sebep olabileceğinden dolayı, karşısında olduğunu belirtmiştim. Biz yasal düzenlemenin diğer iki boyutunun da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Burada, riskli yapı stokunun ortadan kaldırılarak, ülke düzeyinde makro etkiler yaratabilecek bir konuda girişime başlamanın yanısıra, kentsel yenilenme ve sosyo-kültürel gelişim boyutunu da göz ardı etmemeliyiz. Biliyoruz ki, burada, yalnızca binaların dönüşmüş olması her şeyi ifade etmiyor; dönüşümün, iyileşmenin, ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarda da gerçekleşmesi ideal olandır. Üçüncü bir boyut olarak,  finansman kısmında, özellikle, 2B niteliğindeki arazilerin satışından elde edilecek gelirin bu konuya tahsis edilecek olmasını, bütçe dengeleri açısından oldukça olumlu karşılıyoruz.