Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından iki ayda bir farklı illerde yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı’nın Eylül buluşması Konya’da gerçekleşti. Kalkınma teması üzerinde durulan 78. GİK Toplantısı’nın onur konuğu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz oldu.

Konya’da bir otelde düzenlenen, "Özel Sektör ve Kalkınma Ajansları: Bölgesel Kalkınma İçin Yeni İşbirlikleri" başlığındaki toplantıya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Şube Başkanları, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, yerel yöneticiler ve siyasiler katıldı. Toplantıya ayrıca, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Necip Filiz ve yönetim kurulu üyeleri de iştirak etti.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, toplantıda bölgelerin kalkınabilmesi için neler yapılmasının gündeme geldiğini anlatarak, "Belirli dönemlerde büyümeyi, ekonomik rakamları konuştuk şimdi Türkiye’nin geldiği noktada kalkınmayı konuşuyoruz. Bu duruma gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Biz burada bölgesel kalkınmayı konuşmak istediğimiz için bölgesel kalkınma ajanslarıyla bunu konuşabileceğimizi düşünerek toplantıyı bu yönde gerçekleştirdik" dedi.

Yoğun katılımın sağlandığı toplantıda Türkiye’yi kalkınma ajansları ve MÜSİAD şubeleriyle 7 bölgeye ayırarak bölgelerin yatırım avantajlarının ele alındığını kaydeden Genel Başkan Olpak, "Bütün çalışmaları yaparken beklentimiz, maalesef hiç arzu etmiyoruz terör gündemimizden çıkamıyor içimizde bu acıları yaşıyoruz. Biz acılarımızı yaşarken aynı zamanda bir tarafta ekonomide soğuma gibi parametreli yaşarken sabit bir gündeme bağlı olarak kalmayacağız. Türkiye’nin böylesi bir ortamda ihtiyaçlarını belirleyip hedefimizi oralara çevireceğiz. İşadamlarının sorumluluklarını ortaya koyacağız" diye konuştu.

"TÜRKİYE OLARAK YERİMİZDE SAYMAYACAĞIZ"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, reformlarla Türkiye’nin kalkınmasının devam edeceğini ve yerinde saymayacağını söyledi. Yerinde sayma tuzağına düşmeyeceklerini ifade eden Bakan Yılmaz, "Hükümet olarak hep başından beri değişimden, dönüşümden, reformdan, yeniliklerden yana olduk ve bunu da böyle devam ettireceğiz. Bunun göstergesi zaten 2023 hedefleridir. Artık daha uzun bir perspektifle meseleleri ele alabiliyoruz. Uzun vadeli hedefler koyup bunlarla ilgili çalışmalar devam edebiliyor. Gündelik meseleler bazen zihnimizi çok fazla meşgul edebiliyor. Zaman zaman bu gündelik olanların dışına çıkıp biraz daha uzun mesafe, kuş bakışı bakmak gerekiyor. Bunu yapmazsanız gündelik tartışmalar içinde boğulursanız, stratejik yanlışlar yapma riskiniz artar" şeklinde konuştu.

Kalkınma anlamında daha farklı bir kurumsal yapıyı kamu olarak ortaya koyduklarını söyleyen Bakan Yılmaz, "Kalkınma dediğimiz ekonomiden ibaret değil. Ekonomi bunun önemli bir parçası elbette. Ama kalkınmanın sosyal boyutu var. O sosyal boyutu dikkate almazsanız dönüp ekonomiyi de vurur. İnsanı, beşeri sermayeyi dikkate almazsanız uzun soluklu bir kalkınma gerçekleştiremezsiniz. Bir ülkeye gerçek anlamda kalkınmış ülke diyebilmeniz için demokratik standartlarını da belli bir yere getirmesi gerekiyor. Kapsayıcı bir kalkınma anlayışından yanayız" dedi.

5 BİN YABANCI İŞADAMINI AĞIRLAYACAĞIZ
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ” 13-14 Ekim 2012 Tarihinde gerçekleştirilecek olan 14. MÜSİAD uluslar arası fuarı ve 16. Uluslararası İş Forumu (IBF) kongresinde 5 bin yabancı iş adamını ağırlayacağız. Bir seferde 5 bin iş adamını, Başbakanımızı, bakanlarımızı ve yabancı devlet adamlarını ağırlamak başarılı bir hareket'' diye konuşan Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:  ''Biz bu yıl sadece onunla yetinmeyeceğiz. Fuara gelen yabancı iş adamlarını küçük gruplar halinde şubelere götüreceğiz. Sadece fuar değil, fuardan sonra da ticaretin nasıl sağlanacağını göstereceğiz.” Dedi. Olpak, hedefe ulaşmak için profesyonel kadrolardan destek alacaklarını, yeterli talebin oluşması için yapılacak toplantılara katılmanın ve zamanı aktif şekilde kullanmanın çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

KALKINMA AJANSLARIYLA YAKIN TEMASTAYIZ
MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Necip Filiz, kalkınma ajansları ile yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini, sanayici ve kalkınma ajanslarının daha hızlı iletişime geçerek bürokratik engellerle vakit kaybedilmemesi için görüşmeler yapıldığını belirtti. Filiz, “MÜSİAD Konya şubemizin ev sahipliğinde yapılan toplantıya 26 kalkınma ajansı genel sekreteri, kalkınma bakanlığı yetkilileri katıldı. Toplantılarda birebir görüşme imkanı bulduk. Sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi hem rapor halinde hemde sözlü olarak kendilerine ilettik. MÜSİAD olarak üyelerimize ve Denizlili sanayicilerimize katkı sağlayacak proje ve toplantılara büyük önem veriyoruz. Çözüm önerileri sunuyor, yapılan çalışmaları da yakından takip ediyoruz.” dedi. MÜSİAD Üyeleri toplantı sonrasında Mevlana müzesini ziyaret etti.