MUĞLA (CİHAN)- Türkiye’nin ve dünyanın gözde turizm merkezleri arasında yer alan Muğla’da, 2008 yılında başlanan ve 24 ayda bitirilmesi planlanan altyapı ve kanalizasyon çalışmaları hâlâ tamamlanamadı. Şehrin cadde ve sokaklarında vidanjörler, foseptiklerden katı atık toplamaya devam ediyor.
Muğla Belediyesi tarafından Dünya Bankası kredisiyle yapılan kanalizasyon, içme suyu iyileştirme ve arıtma tesisi inşaatına, şu ana kadar 14 milyon euro harcandı. Ev bağlantılarının devam ettiği çalışmalarda, Yaraş mevkisindeki arıtma sularının muhafazası için belirlenen arazide kamulaştırma problemleri yaşanıyor. Bunların biri de Düğerek Mahallesi’nde, 75 yaşındaki Ali Kama’nın arazisi. 1982 yılında 66 dönümlük araziyi satın aldığını, 1997'ye kadar çakıl ocağı olarak işlettiğini belirten Kama, “Ocağın müddeti dolunca belediye ruhsatımızı yenilemedi, cebren arazimize girdi ve buradaki çakılları alıp götürdü. Haftalarca malzeme çektiler. O sırada mahkemeye başvurduk ve takipsizlik kararı çıkardık. Şimdi de arazime istimlak kararı verilmiş. Bize hiçbir şekilde sorulmadan, arıtma tesisinden çıkan suyu burada muhafaza edeceklermiş. Buranın dönümüne bin 600 lira veriyorlar, oysa değeri 6 bin lira. Dava açtık, 3 Ekim 2011 tarihinde keşfe gelecekler. Arazimi tekrar düzenleyip üzerine çiftlik yapmayı planlıyordum ama bu şartlarda hiçbir işlem yapamıyoruz.” dedi.
AK Parti Muğla Merkez İlçe Başkanı Mustafa Çelebi de 2008 yılında başlayan kanalizasyon çalışmalarında yapılan ihalelerin usule uygun olmadığını ileri sürerek, “Muğla Vergi Dairesi’nin ihalelerinde yüzde 40’lara varan kırımlar yapılırken belediye ihalesine tek firmanın katılması akıllarda soru işareti bırakmaya yetiyor.” şeklinde konuştu. Muğla’nın menfaatlerinin her şeyden önemli olduğunu belirten Çelebi, “İhalede saydamlık, rekabet ihtiyaçlarının uygun şartlarla karşılanması ve zaten kıt olan kamu kaynaklarının verimli kullanılması sağlanmış mıdır? İşle ilgili ihalede kamu yararına teklif sunulmuş mudur? İşin bedelinin Bayındırlık resmî birim fiyatlarına göre 4 milyon 376 bin lira civarında ancak Muğla Belediyesi'nce hazırlanan maliyet 5 milyon 70 bin lira.” dedi.
Muğla Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Daşgın ise Dünya Bankası kredisi kapsamında olan ve altyapı çalışmaları içinde yer alan kanalizasyon ihalesinin 3 Ocak 2008 tarihinde yapıldığını kaydederek, kanalizasyon ve içme suyu iyileştirme ihalelerini içeren çalışmaların tamamlandığını söyledi. Daşgın, kredi kapsamındaki arıtma tesisi ihalesinin 27 Ocak 2009 tarihinde tamamlanarak, kazanan yüklenici firmaya iş tesliminin 28 Temmuz 2009 tarihinde yapıldığını bildirdi. Arıtma tesisi temiz su hattı kazılması esnasında Düğerek Mahallesi güzergâhında Bizans dönemine ait mezar bulunduğunu belirten Başkan Yardımcısı Daşgın, “Muğla Müze Müdürlüğü tarafından mezarlık alanında uzun süre kurtarma kazısı yapılmış, yaklaşık beş ay sonra da Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararınca bölgeden atık su hattı kanalı geçirilemeyeceği bildirildiğinden proje ve güzergâh değiştirilmiş, Dünya Bankası yetkililerince kabulünden sonra yeni güzergâhta kazı çalışmaları başlaması nedeniyle arıtma tesisi işi beklenen sürede tamamlanamamıştır.” diye konuştu.
Hüseyin Daşgın kanalizasyon, içme suyu iyileştirme ve arıtma tesisi inşaatına şu ana kadar 14 milyon euro harcanarak büyük oranda tamamlandığını, birkaç ay içinde de bitirilmesinin planlandığının altını çizerek şunları söyledi: “Proje gereği arıtma tesisinden çıkan su, eski kum ocakları olarak bilinen Yaraş yolu üzerindeki bölgeye gönderilecektir. Arıtma tesisi ve depolama alanında işe engel teşkil edecek kamulaştırma sorunu yoktur. Kamulaştırma işlemine karşı açılan bedel tespit davaları, işe engel olmamaktadır. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kovuşturmaya yer olmadığına dair kararları da bu doğrultudadır.” CİHAN