Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce 2011 yılında başlatılan alternatif yem bitkisi üretimi çalışmaları artarak devam ediyor. Merkeze bağlı Yörükoğlu köyü ve Kavaklıdere ilçesinde hayvan şalgamı üretimine başlandı. 15 Ağustos ile 15 Eylül 2012 arasında, 46 çiftçi tarafından 140 dekarlık arazide hayvan şalgamı ekildi. Dekara 300-250 gr. arasında tohum atılan tarlalarda mahsul, üç ay sonra hasat olgunluğuna geldi. Dekardan 10-15 ton verim alan çiftçiler, hayvanların süt miktarında da yüzde 25 artış sağladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nafiz Ekici, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “İl genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimi, bir sektör halinde artarak gelişmektedir. Buna bağlı olarak yem bitkisi üretimi aynı oranda artmamakta ve 12 aya yayılacak şekilde üretim yapılamaktadır. Ayrıca mevsime bağlı olarak kaba yem bitkisi temin etmekte sıkıntılar yaşanmakta ve uygun kalitede yem bitkisi bulunamamaktadır. Bu amaçla müdürlüğümüz bütçesinden sağlanan ve üreticilerimize demonstrasyon çalışmalarımız kapsamında ücretsiz dağıtılan alternatif yem bitkilerinin her türlü üretim ve tüketim aşamalarında, onlarla birlikte çalışmalar yapılmıştır. Çalışmalarımız kapsamında dane sorgum, sorgum sudan otu melezi, yonca, hayvan pancarı, hayvan şalgamı, ot tipi hayvan yem şalgamı, fiğ, arpa çeşitleri, triticale, yulaf çeşitleri ve ikinci ürün silajlık mısır yer almaktadır.”

Su kıtlığı yaşanan köylerde hububat türleri, fiğ ve dane sorgumun çiftçiler tarafından beğenildiğini aktaran İl Müdürü Ekici, “Suyu olan köylerimizde ise diğer tüm yem bitkileri öne çıkmış, bunlardan hayvan şalgamı ve sorgum sudan otu melezi önem kazanmış, özellikle yonca vazgeçilmez bitki olarak üretimdeki yerini almıştır. Gerek kısa sürede hasada gelmesi gerekse dekara en fazla kaba yem sağlaması sebepleriyle öne çıkan hayvan şalgamının, çiftçilere Tarla Günü düzenlenerek tanıtılması amaçlanmıştır.” ifadelerini kullandı.