AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, koronavirüs salgını kapsamında mikro ve küçük işletmelere KOSGEB tarafından istihdam performansına dayalı faizsiz ve teminatsız 2 yıl geri ödemesiz destek verildiğini söyledi. 

“DESTEKTEN FAYDALANMAYA DAVET EDİYORUZ”

Milletvekili Şahin Tin, KOSGEB’in mikro ve küçük işletmelere yönelik hazırlanan hızlı destek programının kapsamının genişletildiğini, işletmeleri salgına karşı korumak için yeni değişikliğe gidildiğini belirtti. Milletvekili Şahin Tin; “Koronavirüs salgınının ticarete olan baskısını işletmelerin üzerinden kaldırmak için gerek duyulan tüm adımları atıyoruz. Dünya bu sarsıntıdan çok şiddetli bir şekilde etkileniyor. Ülkemiz de etkilenmiyor değil elbet. Ancak salgının yol açtığı tahribatı ortadan kaldırmak veya en hafif şekilde bu süreci atlatmak için hükümetimiz üzerine düşeni yapmanın gayretindedir. Her dönemde olduğu gibi özellikle salgının başladığı ilk andan beri birçok kolaylığı, destek ve düzenlemeyi gündemine alan ve hayata geçiren hükümetimiz attığı bu adım sayesinde yeni istihdama katılımı arttırma ve mevcut istihdamı koruma odaklı gayretini de ortaya koymuş oluyor. KOSGEB’in başlattığı hızlı destek programına müracaatlar başladı ve devam ediyor. İşletmelerimizi 31 Mart’ta sona erecek olan bu destekten faydalanmaya davet ediyoruz” dedi. 

“İSTİHDAMA CAN SUYU OLACAK”

Geçmiş dönem istihdamını koruyan ve yeni istihdam taahhüdünde bulunan işletmelere 2 yıl geri ödemesiz istihdam desteği sağlanacağını belirten Milletvekili Şahin Tin; “KOSGEB’in hızlı destek programı kapsamında sağlanacak olan destekler işletmelerimizin istihdamına can suyu olacaktır. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 100 bin lira destek verilecektir. Sahibi kadın olan işletmelerde ya da kadın istihdamında bu rakam 110 bin lirayı bulacaktır. Bu destek mikro işletmelerde 2 ve küçük işletmelerde 5 personele kadar uygulanabilecek. İşletmelere sağlanan destek rakamı ise faizsiz olarak 2 yıl sonra 24 ayda geri ödenebilecek. Bu program dâhilinde aynı zamanda 75 bin yeni meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimiz de istihdama katılmış olacaktır” dedi. 

“İŞLETMELERDEN TEMİNAT ALINMAYACAK”

Hızlı Destek Programı kapsamında destekten faydalanacak olan işletmelerden teminat alınmayacağını da belirten Milletvekili Şahin Tin; “İmalat, bilgisayar programlama, Bilimsel Ar-Ge, konaklama, yiyecek hizmetleri, toptan ve perakende ticaret, mesleki ve teknik faaliyetler, bilgi ve iletişim ile diğer bazı hizmet sektörleri bu destekten faydalanabilecekler. Müracaatlar online olarak KOSGEB veri tabanı üzerinden yapılabilecek. Bu nedenle mikro ve küçük işletmelerin başvuru için öncelikle KOSGEB veri tabanına kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte KOBİ beyannamesinin güncel olduğundan da emin olunmalıdır. 1981 ve sonrası doğumlu olan daha önce hiç çalışmamış veya son üç yılda altı aydan fazla çalışmamış olanlar bu kapsamda istihdam edilebilecek. Ayrıca eğitim kriteri olarak da iki veya daha fazla yıllık üniversite mezunu, meslek lisesi, teknik lise, mesleki ve teknik lise mezunu olanlar bu kapsamdan faydalanabilecek. Böylelikle mesleki alanda eğitim görmüş gençlerimizin istihdamı da desteklenmiş oluyor” diye konuştu.