HABERDENİZLİ.COM

TBMM Genel Kurulunda, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

“Geniş Kapsamlı Bir Yapılandırma Paketini Uygulamaya Koyduk.”
Kanun ile birlikte oldukça geniş kapsamlı bir yapılandırma paketinin uygulamaya konulduğuna dikkat çeken Milletvekili Ök, “Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamında olacak.” dedi.

Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ilişkin katkı payı ile Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamlarının da yapılandırılabileceğini belirten Ök, “Yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın, yılsonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve en fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştirilecek.” açıklamalarında bulundu.

“Çiftçi ve Orman Köylülerimiz de Yapılandırmadan Faydalanacak.”
Milletvekili Ök, “Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları ve irtifak hakkı tesisinden kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamına alındı. Büyükşehir belediyeleri ile bağlı kuruluşlarının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne olan borçları da yapılandırılabilecek. Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylüleri de düzenlemeden yararlanacak.” ifadelerini kullandı.

“İstihdam için Teşvikler Veriyoruz.”
Ök, “Vatandaşlarımızın 01.01.2019-17.04.2020 tarihleri arasında en son işten ayrıldıkları işverenlerine başvurmaları ve işverenlerce, fiilen çalıştırılmaları halinde günlük 44,15 TL, ücretsiz izne ayrılmaları halinde sigortalılara günlük 39,24 TL, başvurularının kabul edilmediğini bildirenlere günlük 34,34 TL destek sağlayacağız.” dedi.

Ök, yine aynı tarihler arasındaki dönemde en az sigortalı çalıştırılan aydaki çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilecek sigortalıların fiilen çalıştırılmaları halinde günlük 44,15 TL, ücretsiz izne ayrılmaları halinde 39,24 TL “Artı İstihdam Teşviki” uygulanacağını belirtti.

Evlerinde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların muaflık kapsamına alındığını belirten Ök, “Ayrıca, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 30 Haziran 2021'e kadar Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bu varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecek.” dedi.

“En Büyük Önceliğimiz, Kimsenin İşini Kaybetmemesidir.”
Elektronik haberleşme altyapılarında yapı ruhsatı alınmasından, mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin istihdam edilmesine kadar vatandaşlarımızı korumak ve desteklemek adına pek çok düzenlemenin hayata geçirildiğine değinen Milletvekili Ök, “Pandemi sürecinin başından beri, en büyük önceliğimizin “Kimsenin İşini Kaybetmemesi” olarak açıkladık. Bu amaçla gerekli olan her tür önlemi vakit kaybetmeden hayata geçiriyoruz. Kanunun ülkemiz ve milletimiz için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.