Denizli Özel Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Sultan Çağrıcı, migreni olanların iftar ve sahurda aldığı gıdalara dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Sahurda özellikle glisemik endeksi düşük olan, yenir yenmez kan şekerini ani yükseltmeyen ve uzun süre tok kalınmasını sağlayacak gıdalar, sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar, esmer ekmek, pirinç, kepekli makarna gibi besinler gerektiğini söyledi.
Dr. Çağrıcı, bu hastaların günlük su ihtiyacını iftarla sahur arası zamanda karşılamaya çalışması gerektiğini belirterek, “Sigara kullanıyorsa, oruç açar açmaz artan nikotin ihtiyacıyla sigaraya sarılıp balyoz etkisi oluşturmamasını tembihliyoruz. Hattâ hazır ramazan münasebetiyle sigarayı oldukça uzun bir süre içmemeyi başarmışken sadece baş ağrıları nedeniyle değil, genel sağlığı açısından da bu süreyi tüm hayatına yayması konusunda destekliyoruz.” dedi.
İlaçlarını zamanında alması ve yeme içme konusunda özen göstermesine rağmen baş ağrısı devam edenlerin, loş ve sessiz bir ortamda uyuyup dinlenmesini tavsiye eden Çağrıcı, “Bunun dışında başın ağrıyan bölgesine soğuk uygulamak, masaj yapmak, akupunkturda geçen, etkili ağrı kesici özelliği olduğu bildirilen noktalara basınç uygulamak, gevşeme ve nefes egzersizleri yapmak gerekir.” şeklinde konuştu. Toplumda, bir başkasının kullandığı ilacın kendisine de iyi geleceği düşüncesinin yaygın olduğuna dikkat çeken Sultan Çağrıcı, bunun doğru olmadığını söyledi: “Ağrılar ve ağrı kesici kullanımı sıklaştığında, bir süre sonra ilaç bağımlılığı ve ilaç kullanım baş ağrısı ortaya çıkmakta, tedavi daha zorlu bir sürece girmektedir. Bu arada karaciğer ve böbrek rahatsızlığına yakalanma ihtimalimiz de cabası. Ayrıca astım, yüksek tansiyon, kalp damar gibiek bir rahatsızlığımız varsa komşumuzun migren ilacı bizim felç veya kalp krizi geçirmemize, astım krizine girmemize de sebep olabilir.”
Dr. Çağrıcı, daha önce yaşanan ağrılara benzemeyen, ani ve çok şiddetli bir baş ağrısı gelmişse, son altı ay içinde başlamışsa veya ağrının karakter, sıklık ve şiddet gibi özelliklerinde değişiklik varsa, günler içinde ilerleyici olup tedaviye cevap vermiyorsa hiç vakit kaybetmeden bir nöroloji uzmanına muayene olunmasını tavsiye etti.