Haberdenizli.com

Dövizdeki yükselişin, ihracata dayalı desteklerin istenilen düzeyde olmamasının, yerli makina sanayine yönelik desteklerin yetersizliği, Eximbank ve diğer bankaların kredilerindeki artışın makina sanayisini ciddi oranlarda etkilediğini vurgulayan MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı “Kıpırdayamaz duruma geldik. Sesimize kulak verilmeli ve hızla çözüm üretilmesi için harekete geçilmelidir” dedi. 

İşletmelerimizde kullanılan enerjinin, işverene  maliyet olarak ciddi bir yük olduğunu , bununla ilgili sanayiciyi korumaya  yönelik  önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

'Yerli Teknolojisiz Kalkınma Olmaz'

Gelişmiş ülkelerin kalkınma süreçlerine bakıldığında, en önemli etkenin yerli teknolojiye verdikleri önemden kaynaklandığının çok net bir şekilde görülebileceğini de sözlerine ekleyen MAKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarı, “Gelişmiş birçok ülke, yerli teknolojiye ve makine teknolojisine verdiği önem sayesinde hedefine ulaşmıştır. Türkiye’nin de aynı rotayı izlemesi şarttır. Bunun için de, yerli makine sanayisinin ve teknolojisinin üzerindeki yüklerin  hafifletilmesi gerekmektedir. Eximbank ve diğer bankaların kredilerini düşürmesi, özellikle yerli üretici ve alıcılara yönelik KOSGEB desteklerinin uygun hale getirilmesi ve haksız rekabet ortamının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Dünya pazarlarında yer bulmak için fuarlara katılıyoruz. Devletin finansal destek veren kuruluşları katkılarını sınırlı tutmaktadır. Örneğin yurtdışı  fuarlarında makinacıların stant taleplerini 100 m2 ile sınırlamakta, bu da yetmezmiş gibi,  desteği yüzde 60’ta bırakmaktadır. Hem destek oranı hem de büyük makinalarla fuarlara katılmak zorunda olan biz makine üreticileri için stand m2 oranları yetersiz kalmaktadır.” ifadelerini kullandı.

'İthalat Yapan Değil, İhracat Yapan Korunmalıdır'

Bugüne bakıldığında, son zamanlarda iyice artan ve konkordato ilan eden firmaların yüzde 90’ını bulan kısmı ithal edip ihracat yapan firmalarından oluştuğuna da dikkat çeken MAKSİAD Başkanı Sarı “Rakamlar  yalan söylemez. Konkordato ilan eden firmaların büyük bölümü ithal edip ihracat yapan   firmalardan oluşuyor. Bu ülke ithal ederek değil, kendi teknolojisini ve makinasını ihraç ederek kalkınabilir. Bunun için de, zor şartlar altında milli teknoloji ve makina üreten firmalar büyük oranda desteklenmelidir” dedi.

'Ortadoğu Ülkelerinde Sıkıntı Yaşıyoruz'

Son olarak, Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracat faaliyetlerinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını da dile getiren MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı konuşmasını şöyle sürdürdü, çoğu Ortadoğu ülkesinde başta vize ücretleri,  süreleri  ve bunun gibi  bir çok alanda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu ülkelerde ki  ticari yaptırımlarla boğuşmak için adeta savaşmak zorunda kalıyoruz. Bu konuda da, ilgili devlet kurumu yetkililerinin, zaman kaybetmeden  gereğini yapmasını istiyoruz, bu açıklamalarımız dikkate alınmaz ise gelecek günlerde bizleri daha zor günler ve zor şartlar bekliyor.