Denizli Belediyesi tarafından İncilipınar Parkı içerisine 250 bin metre kare alan üzerine yaptırılacak kongre ve kültür merkezine önceki dönem belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin isminin verilmek istenmesi, mecliste tartışmalara neden oldu. CHP ve MHP’li meclis üyelerinin karşı çıkmalarına rağmen yapılan oylamada kongre ve kültür merkezine ‘Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nin isminin verilmesi 20 kabul oyuna karşı 13 ret oyuyla kabul edildi. Denizli Belediye Meclisi Belediye Başkanı Osman Zolan başkanlığında toplandı. Gündemin 8. maddesinde bulunan İncilipınar Parkı içerisinde yapılacak kültür ve kongre merkezine önceki dönem belediye başkanının isminin verilmesine ilişkin madde ile ilgili açıklama yapan Başkan Zolan, “Önceki dönem belediye başkanımız Nihat Zeybekci, 2004 yılında belediye başkanı seçildi ve 7 yıl görev yaptı. Denizli Belediyesi olarak ilklere imza attık. İmrenen bir şehirdik, imrenilen bir şehir haline geldik. Sokaklarımızın içerisinden dereler akardı, parklarımız bahçelerimiz yeşil alanlarımız yok denecek kadar azdı. Köprülü kavşağımız yaya üst geçidimiz yoktu. Şimdi yüzlerce park ve yeşil alana sahibiz. Arıtma tesislerimizle, çöp depolama alanlarımızla örneğiz. Bu şehirde kişi başına 10 metre kare yeliş alan düşmesini sağladık” dedi.

Daha öncede isimler verildi

CHP’den bakanlık yapmış Hüdai Oral’ın isminin bir caddeye verilmesi teklifinin belediye başkanlığı döneminde Nihat Zeybekci’den geldiğini hatırlatan Başkan Zolan, “Belediye meclisimiz daha öncede önceki dönem belediye başkanlarımızın isimlerini caddelere, açık hava tiyatrolarına spor salonlarına verdi. O zaman bu kente hizmet etmiş insanlara teşekkür etmek için siyaset yapmadık. Oy birliği ile eski başkanlarımızın isimleri farklı yerlere verildi. Bizde kentimize yaptığı hizmetlerden ötürü önceki dönem belediye başkanımıza vefa olması için daha çok çalışması motivasyon olması için ismini yapacağımız yeni kültür merkezine vermek istedik.” Diye konuştu.

Proje başlamadı isim tartışması yapıyoruz

Kültür merkezi ile ilgili projenin 15-20 gün sonra ihale edileceğini, üzerinde iş makinesi bile çalışmayan bir işin isminin ne olması gerektiğini mecliste tartıştıklarını belirten CHP Grup Başkan Vekili Teoman Sancar’da, “Belediye tarafından yaptırılan konservatuara ilimizin ve ülkemizin en önemli sanatçılarından olan Özay Gönlüm’ün isminin verilmesi meclis gündemine geldiğinde biz destek olacağımız söylemiştik. Ancak konservatuarın isminin Özay Gönlüm eklenmesi nedeniyle çok uzun olacağı söylenerek önerge geri çekildi. Yapılması planlanan kültür merkezi bire göre geç kalınmış bir projedir. Projenin 18 ay süreceği düşünülürse, 18 ay sonrada ülkenin seçime gideceği konuşulurken, biz bu tartışmayı yapmamalıyız. Bizden sonraki belediye meclisi yapılan hizmetlerden ötürü Nihat Zeybekci’nin ismini zaten bir yerlere verecektir. Biz şimdi olmayan bir yerin isminin ne olacağını tartışıyoruz. Üç gün önce haberimiz olan bu madde meclis gündemi olarak karşımıza çıktı.” diye konuştu.

Şık değil

Hiçbir belediye meclisinin, kendi belediye başkanının ismini bir yerlere vermediğini hatırlatan MHP Grup Başkan Vekili İbrahim Açıkgöz’de, “Nihat Zeybekci, bu ilin belediye başkanı meclisinde başkanıyken görevinden istifa edip seçime katıldı ve milletvekili olarak seçildi. Ancak Zeybekci gitti diye yeniden meclis seçimi yapılmadı. Bu meclis Zeybekci’den kalan işleri de yapıyor. Meclis çatısı altındaki birçok üye Zeybekci ile birlikte görev yaptı. Yani fiili olarak olmasa da belediye ve meclis Zeybekci’nin devamıdır. O zaman belediye başkanı olarak sizde bir yıldır bu kente hizmet veriyorsunuz. Sizinde isminizi bir yerlere verelim. Nihat Zeybekci, konusu siyaset üstü bir konu değildir. Nihat Zeybekci zaten siyasetin içindedir. Bu yüzden bu maddenin gündeme gelmesi şık olmadı” şeklinde konuştu.

Merkez yetmez caddeye de ismini vereceğiz

Tartışmalar üzerine Başkan Zolan, Nihat Zeybekci’nin yaptığı hizmetlere göre isminin sadece kültür ve kongre merkezine verilmesinin az olacağını bir caddeye de Zeybekci’nin isminin verileceğini söyledi. Zolan, “Nihat Zeybekci ile bu kent büyük değişim yaşadı. Yüzde 60’ı kaybolan toprağa karışan içme suyu, yeraltı çalışmaları, üst yapı çalışmaları Zeybekci döneminde yapıldı. Baştan sona kentin cehresi değişti. Bu kadar yoğun hizmet yapan bir başkanın ismi sadece kültür ve kongre merkezinde olmamalı” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından oy verme işlemine geçildi. İncilipınar Parkı içine yaptırılacak kongre ve kültür merkezine ‘Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nin isminin verilmesi 20 kabul oyuna karşı 13 ret oyuyla kabul edildi.