Muğla’nın Marmaris ilçesinde milyonlarca arı telef oldu. Bölgede geçen hafta sonu etkili olan şiddetli yağmur Hisarönü köyünde ve Bozburun beldesinde su taşkınlarına sebep olmuş, birçok dükkânı ve evi su basmış, bazı küçükbaş hayvanlar selde kaybolmuş, binlerce kovan da su altında kalmıştı. Yaşanan su baskınlarında en büyük zararı, Türkiye’de ve Dünya’da çam balının merkezi konumundaki Marmaris’e kovanlarını koyan arıcılar yaşadı.

Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yaptığı hasar tespit çalışmalarında 4 bin 500 arı kovanının hasar gördüğü kaydedildi. Halen yüzlerce kovanda bulunan milyonlarca arı su göletlerinin içinde kurtarılmayı bekliyor. Sudan çıkarılan birçok kovanda ise arıların birçoğu ölmüş ya da hasta durumda.

Arıları Ordu'dan Marmaris’e kışlatmak için getiren Zihni Demir, kovanlarının hepsini derenin alıp götürdüğünü, bazılarının denize sürüklendiğini, 500- 600 metre ilerden kovanları toplamaya çalıştıklarını söyledi. Demir, “Bu kovanlar 6-7 senelik bir çalışmanın eseri, şimdi bir anda yok oldu. Yetkililerden bize yardım etmesini bekliyoruz. İşe baştan başlayacağız” dedi.

Bir başka arıcı İbrahim Ongun ise 400 kovanının telef olduğunu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin geldiğini, gerekli tutanakları tuttuklarını belirterek, “Selle birlikte arılar suya gark olmuştur, bir çoğu denize gitmiştir. Meydanda uçuşan arılar var ama ne kadar uçuşsa bile bunlar sel suyunu yediği için doğada ne kadar zehirli atıklar varsa, çerçevelere, kovanların içine sirayet ettiğinden hastalık kapmıştır. Yardım olmadan bir araya getirme şansımız yok” dedi.

Arıcı Halil Ongun da yaşadığı mağduriyeti şöyle dile getirdi: “Şuan çevremizde uçan sokmasından korktuğumuz canlılar böcek de olsa nihayetinde canlıdır. Şuan suyun içersinde çıkartmak imkansız. Boyumuza kadar suyun içinde kovanlarımız yüzüyor. Bunun için yetkililerden suyun tahliyesi için vidanjör beklemekteyiz.”

Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Çifçi, şu ana kadar yapılan çalışmalarda, 4 bin 500 arı kovanının zararı söz konusu olduğunu ayrıca 18 koyun ve 3 tane de keçinin telef olduğunu tespit ettiklerini belirterek selden zarar görenlerin bir an önce komisyona müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.

Marmaris Kaymakamlığı bünyesinde kurulan afet komisyonu, su taşkınlarının meydana getirdiği zararı tespit için çalışmalarına devam ediyor.