Denizli Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda makine sektörünün sorunları ve geleceği konuşuldu. Konuşmasına makine sektörü ile ilgili genel bilgiler vererek başlayan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, sektörün Türkiye ihracatının %9’luk payını karşıladığını söyledi.
Keçeci, gelişmiş ülkelerde bu oranın %20 olduğunu ve Türkiye’nin de gelişmiş ülkeler arasına girebilmesi için öncelikle makine sektörünün ihracattaki payının %20’ye ulaşması gerektiğini ifade etti. Katma değer yaratma oranının diğer sektörlere göre daha yüksek olduğuna vurgu yapan Keçeci, “Makine sektörümüz 2015 yılı Denizli ihracatında, ihracat oranını arttıran tek sektörümüz olarak kayda geçti.
Bu sektör, hem Denizli’de hem Türkiye’de hem de Dünya’da önemli bir paya sahip. Buradaki sanayicilerimiz, demir yığınına zekasını vererek diğer sektörlere hizmet edecek makinelere dönüştürüyorlar. Denizli’mizin ve Türkiye’mizin geleceği için bu sektörün desteklenmesi gerekiyor. Denizli’deki makine sektörünün temsilcileri bizden teşvik ya da destek istemiyor; sadece kendilerine yakışır ve hep bir arada olabilecekleri bir OSB istiyorlar” diye konuştu.

Denizli’deki makine sektörü, son 2 yıldır Denizli Sanayi Odası bünyesinde kümelenme çalışmalarını sürdürüyor. Fuar katılımları, eğitim organizasyonları sonrasında Denizlili makineciler 2016’da savunma sanayisine yönelik çalışmalarına da tekrar başlayacaklar. En büyük problemleri üretim alanı darlığı olan makineciler arasında yapılan bir talep araştırması, Denizli’deki makine imalatçılarının en az 700.000 metrekarelik alana ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, sektör temsilcileri ile tek tek tanışarak yaptıkları işler konusunda bilgi edindi. Makine sektörünün her sektörün önünde gittiğini ifade eden Başkan Zolan, “Makine olmadan sanayi anlamında hiçbir şey olamaz. Önceki yıllarda yapmış olduğumuz ihracatın %80’ini makine ithalatıyla kaybettik. Hükümetimizin son teşvik yasası, ithalatı önleyen sektörleri destekliyor. Sizlerin bunu başardığını görmek bizleri gururlandırıyor” dedi.Özellikle yurtdışından gelen bir müşterinin bakış açısı için kimlik ve görünümün önemli olduğunu ifade eden Başkan Zolan, “Makinecilerin Ar-Ge ile bir arada olması lazım. Bir arada olmak kadar güzel ve doğru bir talep yok. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız”şeklinde konuştu.