Cezaevinde bulunan mahkum ve tutukluların ürettiği el işi ürünler vatandaşlarla buluşuyor. Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Denizli’de “İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı” düzenliyor. Yarın sabah Denizli Adalet sarayı yanında bulunan otoparkta bulunan alanda açılacak olan sergi 5 gün boyunca vatandaşların beğenisine ve satışına sunulacak. Fuarda giyim’den hediyelik eşyaya, tekstilden gıdaya,mobilyadan temizlik ürünlerine kadar her türlü ürünü bulabilmek mümkün. 

MAHKÛMLAR BU YÖNTEMLE TOPLUMA KAZANDIRILIYOR

Denizli’de ilk defa yapılacak fuarın tanıtım toplantısına Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer ve Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz katıldı.  Cezaevlerinde üretilen ürünleri  bu fuarlarla vatandaşla buluşturduklarını ifade eden Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar,  “Cezaevlerinde işlediği suçun bedelini ödeyen insanları cezası bittikten sonra toplum içinde tekrar suç işlemeden, topluma yararlı hale getirilmesi amacıyla hayata geçen bu sistem bugün 50 bin kişiyi istihdam ediyor. Maksat bu insanları ıslah etmek ve topluma kazandırmak.” İfadelerini kullandı. 

CEZAEVİNDEN ÇIKTI ŞİMDİ 12 ÇALIŞANI VAR
1997 yılından bu yana işletilen bu sistem sayesinde pek çok mahkumun meslek sahibi olduğunu aktaran Uçar, “Bozkurt Cezaevinden tahliye olan bir kadın mahkûm, çıkınca kendi tekstil atölyesini kurdu. Şimdi yanında 12 kişi istihdam ediyor. Bu sistem olmamış olsa çıktıktan sonra belki yeniden suça bulaşacaktı. Esas amacımız cezaevine gelen hükümlüleri ıslah edip tekrar topluma kazandırmak.” İfadelerini kullandı.

 

İŞYURTLARI TÜM DÜNYANIN ÖRNEK ALDIĞI BİR PROJE
1997’de kurulan İşyurtları’nın kısa sürede geliştiğini ifade eden İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, “Dünyanın bütün ülkeleri Türkiye’deki İş yurtları sistemini görmek, öğrenme ve kendi ülkelerinde kurmak amacıyla ülkemize gelip incelemelerde bulunuyor.  Her geçen gün gelişen bu sistemde,  geçen yıl 50 bin hükümlü sigortalı olarak meslek sahibi oldu. Dünyada Türkiye’den başka bu rakama ulaşan başka bir ülke yok.” Dedi.  
AYLIK 700 LİRA ALIYOR

Cezaevinde istihdam edilen mahkum ve tutuklulrın aylık 700 lira bir gelir elde ettiğini ifade eden Kamer,  “Hükümlüler cezaevinde çalışıyorlar çalışmaları karşılığında ücret alıyorlar aynı zamanda sigortaları yapılıyor ve yıl sonunda kar payından belli bir oranda istifade ediyorlar.  Denizli özelinde Bozkurt cezaevinde kadın hükümlülerin eğitim aldığı muazzam bir tekstil tesisimiz var.  Geçen yıl bu tesisten Mogadişu ve Somali’ye ihracat gerçekleştirdik.  Türkiye’de 280 ayrı yerde iş yurtları var. İş yurtları ekonominin her alanında faaliyet gösteren bir sistem.” İfadelerini kullandı.