AYDIN (CİHAN)- Kuşadası limanındaki gerginlik üst katların mühürlenmesi ile son buldu. Türkiye'nin en önemli kurvaziyer limanlarından biri olan Kuşadası limanında 56 işyerinin yıkılması için 30 gün süre tanıyan belediye, yıkım yerine ikinci katları mühürlemekle yetindi.
    Geçtiğimiz aylarda yine mahkeme kararını uygulamak için kepçe, dozer, itfaiye araçları ve yüzlerce vatandaşla liman önüne gelen Belediye Başkanı Esat Altıngün, bu kez yine mahkemenin yıkım kararını uygulamak için limana geldi. Altıngün, limanın üst katındaki dükkanları mühürleyeceğinin sözünü vererek olaysız bir şekilde limana girdi.
Özelleştirilen Kuşadası limanına yapılan 56 işyerinin yıkılması önünde engel kalmadı. Danıştay 6. Dairesi'nin imar planlarını iptal etmesinden sonra Aydın 1. İdare Mahkemesi'nin yıkıma itiraz eden liman işletmecisi Ege Ports’un yürütmeyi durdurma talebini reddetmesiyle limandaki işyerlerinin yıkılmasının önü açıldı.
    Belediye yönetiminin ruhsatsız, imar plansız ve yıkım kararı bulunan işyerlerinin tahliyesi için tanıdığı süre dün akşam dolarken, belediye ekiplerinin bu gün akşam saatlerinde yıkım yapacağı açıklanmıştı. Bu gün saat 19.30 sıralarında yanında zabıtalar, üç meclis üyesi ve CHP ilçe başkanıyla birlikte limana gelen Belediye Başakanı Esat Altıngün, “Bugünkü girişimimizi şov tarzı yapmak istemiyoruz. Bugün burada dozerlerimizle kamyonlarımızla direk yıkım işlemine başlamayacağız. Üstteki dükkanlarda tahliyeye başlayacağız. Ve bu tahliyeyi belediye ekipleri ve dükkan sahipleri ile birlikte yapacağız. Bu işlemleri dışarıdan izlemenizi rica ediyorum. İş saatidir. Anlayış bekliyorum. Bugün mahkeme kararının uygulaması tahliye ile başlıyor. Ne liman işletmesinden ne de işletmecilerden bir tavır olursa emniyet güçleri müdahale eder. Biz taraf olmamalıyız” dedi.
    Kararın uygulanması için görevliler ve izleyiciler içeri alınırken gazeteciler limana alınmadı. Yıkım işlemi yapılacağını sanan vatandaşların büyük bölümü liman çevresinden ayrılırken, liman önündeki hareketliliği gören ve merak eden tatilcilerin merakını kapıda bekleyen içeri alınmayan gazeteciler giderdi. Bir saat sonra dışarı çıkan Belediye Başkanı Altıngün başlanlığındaki belediye ekibi, herhangi bir açıklama yapmadı. Limana ait mahkeme kararının uygulanması sırasında liman güvenliğinin yaptığı bir uygulama ise kameralara takıldı. Limanı işleten Ege Porst işletmecisinin kapıda görev yapan hiçbir bayan güvenlikçisi olmadığı için limanı ziyaret eden yerli ve yabancı bayanların özel çantalarını dahi didik didik erkek güvenlikçilerin aradığı kameralara takıldı.
CİHAN