Kurban Bayramı öncesi Denizli Veteriner Hekimler Odası’ndan yayılmaya devam eden hastalıklarla ilgili önemli bir uyarı geldi. Adeta bir salgın dönemi yaşandığını ve bu nedenle kurbanlık hayvan alırken çok dikkatli olunmasını öneren Uzakgider, şunları söyledi, “Kurban Bayramı ile birlikte ülke genelinde yaklaşık 2 milyon 350 bin küçükbaş, 850 bin büyükbaş hayvanın sınırlı zaman içinde alınıp – satılması, nakliyesi, kesilmesi büyük bir olaydır. Her yönüyle insan sağlığını, çevre sağlığını ve hayvan sağlığını doğrudan etkilemektedir. Böyle büyük bir organizasyon birçok riski de beraberinde taşımaktadır.Yurdumuzun değişik yörelerinden başka bölgelere yapılacak hayvan nakillerinde başta şap hastalığı olmak üzere birçok salgın hayvan hastalığı taşınabilmektedir. Doğu ve Güneydoğu sınırlarımızdan hayvan kaçakçılığının olduğu da göz önüne alınırsa hastalık riski daha da artmaktadır” dedi. 


DOĞU’YU AFRİKA, BATIYI MAVİDİL HASTALIĞI SARDI
 Uzakgider, iki salgın hastalık konusunda uyarıda bulunarak şunları söyledi, “Son zamanlarda şimdiye kadar ülkemizde hiç görülmeyen birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Ülkemizin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere ve Afrika hastalığı adı verilen salgın hastalık ülkemizin her tarafına yayılmaktadır. Diğer taraftan Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarından Mavidil hastalığı bulaşmış ve hastalıklardan ari bölge olan Trakya ve Marmara bölgesine yayılmıştır. Bu hastalıklarda hayvan sağlığı kadar  insan sağlığı açısından da tehlike arz etmektedir.”  

BUNLARA DİKKAT EDİN
Hem yetiştiricileri hemde kurbanlık alacak insanları uyaran Uzakgider, şunları söyledi, “Öncelikle yetiştiriciler besledikleri hayvanları pazarlara götürürken hayvan hareketleri mevzuatı açısından il içi nakillerde büyükbaşlar için hayvana ait pasaport, küçükbaşlar için nakil belgesi ile gelmeleri gereklidir. İller arası nakillerde ise mutlaka Veteriner Sağlık Raporu almalıdırlar. Nakil esnasında araçların hayvan refahına uygun, dezenfekte edilmiş ve yeterli altlık serilmiş şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Hastalık çıkışı olan ve karantina uygulanan bölgelerden kesinlikle hayvan çıkışı yapılmamalıdır.  Kurbanlık hayvanlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ruhsatlı, Veteriner Hekim kontrolünün yapıldığı, her gün dezenfekte edilen hayvan pazarlarında satışa sunulmalıdır. Mahalle aralarında, sokaklarda kurbanlık hayvanların dolaştırılması, bekletilmesi sakıncalı olup aynı zamanda yasaktır. Kurbanlık alacak vatandaşlarımız kontrollü hayvan pazarlarını tercih etmelidirler. Kurbanlık hayvan alırken hayvanların kulaklarının küpeli, büyükbaşlar için pasaportu, küçükbaşlar için nakil belgesi ve il dışından getirilen hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu ‘ nun bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Daha sonra hayvanın kurban olabilecek yaşta olup olmadığına eğer uygunsa; zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, çok genç, ateşi olan, tüyleri kırışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olan, çevreye karşı duyarsız veya aşırı tepkili olan hayvanlar alınmamalıdır.”