Pamukkale Karahayıt Kırmızı Su Kür Parkı ve Tıp Merkezi'nin temeli Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımı ile gerçekleştirildi.
Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Abdülkadir Demir, Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Belediye Başkanı Osman Zolan, ile diğer yetkililer katıldı.
Törende konuşan Umut Termal yönetim Kurulu Başkanı Kadir Başoğlan, merkezin tamamlanmasıyla birlikte günde 400 kişiye hizmet vereceklerini söyleyerek, “Merkezde fizik tedavi, dermatoloji, rehabilitasyon, ağız ve diş sağlığı, obezite ve endokrinoloji hastalıklarının tedavileri yapılacak. 400 bin metrekarelik alanda bu hizmetleri vermeye çalışacağız. İlk etapta 150 hastaya bakabilecek birim hayata geçirilecek, 2015 yılında 400 hastaya bakabilecek kapasiteye ulaşılacak” dedi.
Vali Abdülkadir Demir de, Türkiye’nin termal sular konusunda çok zengin bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Her termal kaynak birbirinden farklı özelliklere sahip. Biz, Berlin’de yapılan turizm fuarında bu işi başaran tesisleri gezdik. Ellerindeki sınırlı imkanları nasıl pazarladıklarını gördük. Şimdi burada bir model oluşturuldu. Burayı bir Kür Merkezi ve Sağlık Turizm Kenti oluşturmak için yönetmelik hazırlandı. Şu anda Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Burada yapılan çalışma ile İlimiz için önemli bir merkez olan Karahayıt bölgesinde, 5 kür merkezi oluşturulacak. Diğer yatırımcılarımızla görüşmeler devam ediyor. Bu model ile Türkiye ve Avrupa’daki belli yaşın üzerindeki nüfusun buraya getirilmesi planlanıyor” dedi. DSC 0199
Karahayıt bölgesinde yapılan kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgiler veren Vali Demir, çalışmaların bitirilmesi ile bölgenin atmosferinin değişeceğini sözlerine ekledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, Türkiye'nin, turizmden 25-30 milyar dolar arasında gelir elde ettiğini söyleyerek, bir yılda 2 milyon ziyaretçinin Pamukkale'yi ziyaret edip tur otobüsleriyle Antalya'ya dönmesinin Denizli'ye pek bir şey kazandırmadığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Kültürü, müzeyi, arkeolojiyi, bölgenin mutfağını işin içine katmamız gerekiyor. Denizli ve çevresindeki bütün kasabalarda niteliği yüksek, tadı, lezzeti dünyada bilinen yeme içme merkezleri oluşturmamız gerekiyor ki 2 milyon turist sayısı, 3 milyona, 4 milyona çıksın. Şimdiye kadar Akdeniz çanağına kocaman, devasa oteller yaptık. Onların hakkını yemiyorum, sayelerinde 30 milyondan fazla turist getirdik ama şimdi gelen turisti ülkemizde farklı yerlere götürmek ve daha fazla konaklatmak için ülkenin kültürü, mutfağı, geleneksel el sanatları, doğal kaynaklarıyla tanıştırmak gibi yeni bir adıma, hedef ve çıta yükseltmeye ihtiyacımız var”

            Bakan Günay, geçmişte turizm bölgelerinden alınan konut ve devremülklerle turizm zannedildiğini, şimdi ise bunun turizmi engellediğine dikkat çekerek, “İkinci konut sahibi olmak ya da konutların işgal ettiği alanlar, şu anda turizm değil tam tersine turizmin karşıtı, bir engeli gibi gözüküyor. Bir proje yapıyoruz. İkinci konutları şimdi turizme kazandırmaya, geçmişin yanlışından dönmeye çalışıyoruz” dedi. DSC 0201

            Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, doğanın içinde yeşili ve maviyi koruyarak, bölgelerin geleneksel el sanatlarını ve kültürlerini tanıtacağımız yeni bir turizm türüne ihtiyaç olduğunu kaydeden Bakan Günay, “O zaman Türkiye'nin marka değeri artar, o zaman insanlar herhangi bir deniz kıyısı ülkesine geldik değil, Türkiye'ye geldik diye anlamaya başlarlar. Hedefimiz bu. Bu bölgelerde yaptığımız yeni kür merkezlerinin anlamı da bu. Buraları kaplıca merkezi olmanın ötesine taşıyacağız. Ayağımıza takunyaları giyip, eskiden olduğu gibi havluyu da belimize sarıp, girip çıktığımız o kaplıca görüntüsünün ötesinde bir yerde, dünyada Almanya'da, Avusturya'da ne varsa ondan daha iyisini artık Türkiye yapmak durumundadır. Çünkü, onlar bizim önümüzde yaşanmış deneyler. Oradaki yaşanmışlıktan biz dersler çıkaracağız ve oradakinin daha iyisini ülkemize yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

            Konuşmaların ardından tesisin temeli protokol üyeleri tarafından atıldı.