Kontrplak; çam, huş, kavak ve kayın gibi ağaçların gövde bölümlerinin özel marangozluk makinelerinde soyularak elde edilen levhaların yapıştırıcı ve presle düz bir hale getirilmiş halidir. Bu ürünler ağaç tabakalarından oluşan panel olarak da tanımlanabilmektedir.

Kalınlıkları genel olarak 6 mm ile 30 mm arasında değişen kontrplaklar, oldukça avantajlı yapı malzemeleridir. Özel olarak hazırlanan bu kontrplaklar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Kontrplak Özellikleri Nelerdir?

Kontrplak birçok yapıda ve sektörde kullanılan yapı malzemeleridir. Bu ürünlerin özeliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

· Son derece hafif bir yapısı vardır.

· Birçok sektörde kullanım alanı bulunur.

· Çatlamaya karşı son derece dirençli bir yapısı vardır.

· Vida tutma özelliği bulunur.

· Kolay işlenebilen bir malzemedir.

· Çevre dostu ve ekonomiktir.

· Suya karşı dayanıklılığı çok yüksektir.

Kontrplaklar üretilirken katmanlarını oluşturan lifler farklı yönde birleşir. Bu da ürünlerin çok dayanıklı olmasını sağlar. Kolay kolay kırılmazlar. İstenilen kalınlık ve boyutlarda üretilirler. Özellikle birçok sektörde esnek kontrplak kullanımı son derece avantajlıdır. Bu ürünler hem uzun ömürlü hem de kolayca depolanabilen bir özelliğe sahiptir. Hızlı ve emniyetli çalışma imkânı sunması da avantajlarındandır. Esnek olması istenilen şekli yaratmada kullanıcıya önemli bir çalışma kolaylığı sunar ve esnek kontrplakların tercih edilmesinin nedenlerindendir.

Kontrplak Kullanım Alanları

Bir yapı malzemesi olan kontrplaklar yaygın olarak inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Bununla birlikte dekorasyon, otomotiv, zemin kaplama, oyuncak yapımı alanlarında da sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Suya dayanıklı olması iskele, tekne ve çatı kaplama sektöründe fazlası ile kullanılmalarını sağlamıştır. Kullanım alanı geniş olduğu gibi bu ürünlerin farklı çeşitleri de bulunmaktadır.

Kontrplak Çeşitleri Nelerdir?

Kontrplak çeşitleri hangi ağaçtan üretildiğine bağlı olarak belirlenmektedir. En sık kullanılan kontrplak çeşitleri arasında şunları saymak mümkündür:

· Marin kontrplak

· Huş kontrplak

· Kayın kontrplak

· Çam kontrplak

· Kavak kontrplak

En sık kullanılan çeşitleridir. Sağlamlıkları ve suya dayanıklılıkları malzemesine göre farklılık göstermektedir. Kontrplak fiyatları da geçirildiği işlemlere göre de değişebilmektedir. Aynı zamanda panelin kalınlık ve ebatlarına göre de fiyatlarında önemli farklılıklar olabilir.

Kontrplak ihtiyacınızı sektörün önde gelen markalarından biri olan https://babayapi.com/ ile karşılayabilirsiniz.