KKDİK açılımı ; kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması anlamına gelir. Bu yönetmeliğinin amacı, kimyasalların çevre ve insan sağlığına olan zararlı etkilerini en aza indirmektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen bu süreç, iki aşamadan oluşuyor: ön kayıt ve kayıt süreci.

KKDİK Kayıt Süreci

1 ton ve üzerinde ithal edilen kimyasal maddelerin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar kkdik ön kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Madde Bilgisi Değişim Formu anlamına gelen Ön-MBDF ile bakanlık sistemi üzerinden bildirim yapılıyor.

Asıl kkdik kayıt süreci ise 01.01.2021 ve 31.12.2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. Ön kayıt işlemleri tamamlayan temsilciler, her madde için özel olarak hazırlattığı Kimyasal Değerlendirme Uzmanlarının önderliğindeki kkdik dosyalarını bakanlığa sunarak kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecek.

KKDİK Kaydı Yaptırmazsam Ne Olur?

KKDİK kaydı bulunmayan maddeler, 2024 yılının başlangıcı itibariyle ithal edilemeyecek. Bu nedenle ithalat ve ihracat ile ilgilenen firmaların mutlak şartlarda kkdik danışmanlığı hizmetleri ile kimyasallarının kaydını yaptırması gerekiyor.

Kkdik ön kayıt ve kkdik kayıt işlemleri yalnızca Türkiye’de yerleşik olarak bir şirket ya da kurum sahibi kişiler tarafından yapılabiliyor. Kimyasalların yurt dışı satışları ile ilgilenen şirketler, Türkiye’deki ithalatçılarının KKDİK Yönetmeliği’ne uyumu için tek temsilci atama hakkına sahiptir.

Kimler KKDİK Danışmanlığı Hizmeti Verebilir?

Kimyasalların kayıt süreci boyunca şirket veya kurumlara destek olan; kayıt süreçlerini gerçekleştirebilen uzman kimya mühendislerine sahip firmalar, kkdik danışmanlığı hizmeti verebilir.

Siz de alanında uzman ve güvenilir ekibiyle hizmet veren TMGD TR Mühendislik ile tanışabilir; kimyasallarınızın kaydını en güvenilir şekilde tamamlayabilirsiniz!