Pamukkale İlçesi, Kurtluca Mahallesi’nde girişimci kadınlardan Durdu Efe (47) aile bütçesine destek olmak ve kızının okumasını sağlamak için 7 yıl önce erkek mesleği olarak bilinen kahvecilik işini yapmaya başladı. Sabah 06.30’da kahvesini açan Efe, akşamları da yine saat 17.30 sıralarında kapatıyor. Üniversite okuyan kızını okutmak için bu işe girdiğini ifade eden Efe, ilk zamanlar çok zorlandığını ve yadırgandığını söyledi.

“YADIRGANSAM DA YILMADIM”

Küçük bir yerde kahvecilik yapmanın zor olduğunu belirten Durdu Efe; “47 yaşında bir bayanım, 7 yıldır bu mesleği yapıyorum. Çocuğumu okutmak ve aile geçimime katkı sağlamak için bu mesleği yapıyorum. İlk başlarda çok zorlandım ancak yılmadım. Köy yerlerinde kadının böyle yerlerde çalışması yadırgansa da ben yılmadım.

“EKMEĞİMİN PEŞİNDEYİM”

Ben ekmeğimin peşindeyim, her zaman da gittim ve giderim. Ben işimi seviyorum. Ne kadar da zorlansam da köy yerlerinde bir bayanın kahvecilik yapması yadırganıyor. Sabah 06.30’da çayım hazır olur. İlk gelen müşterilerin ardından ilerleyen saatlerde emekli müşterilerim gelir ve onları en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyorum. Burası emeklilere hitap eden bir kahve olduğu için akşamları saat 17.00 – 17.30 sıralarında kapatıyorum.

“EKMEĞİM İÇİN HER İŞİ YAPARIM”

Yaptığım işten dolayı köydeki kadınlar beni yadırgıyor. Böyle bir işi ilk kez ben yaptığım için köy yerinde bir kadının böyle bir işi yapmasını doğru bulmuyorlar. Bu işi erkek işi kadın işi olarak görmedim, ben ekmeğimin peşindeyim. Ekmeğim için her işte çalışırım, zamanında traktör kullanan bir insanım, çift süren bir insanım… Eşim yokken ben her işi yaparak geçimimi sağlıyordum. Akşamları ise ve gittiğimde ev işleri yapar yemeğimi yer yatarım. Bazen eşim başka yerde kalıyor. Onun yanına giderim evini temizlerim ihtiyaçlarını görürüm. Sabah olduğunda saat 04.00 ‘de traktörle yola çıkarım yine aynı saatte tekrar işime gelir çayımı hazırlarım.

Bir kızım var üniversite okuyan onun okuması için çalışıyorum. Bu sene mezun olacak inşallah. Kahvem akşamları kapalı olur. Her zaman açıktır, eğer hastanelik bir işim olduğunda veya önemli bir işim olduğumda yerime bakacak biri bulamazsam sadece o zaman kapatır gider işimi görür gelirim” ifadelerini kullandı.