2014 yılı başında büyükbaş karkas etine yaklaşık 1 TL zam geldiğini açıklayan Denizli ve Sarayköy Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Muhammed Öztürk, kırmızı ete yapılan zamma rağmen üreticilerin girdi maliyetlerinin büyük oranda artmasının bu yılın sıkıntılı geçeceğinin habercisi olduğunu söyledi.

2014 üreticileri korkutmaya devam ediyor. Yaklaşık 3 aydan bu yana ciddi bir yağış alamayan ve kuraklık tehdidi ile karşı karşıya gelen Denizli’de üreticiler kuraklık ve dolardaki yükselişin yarattığı görülmez devalüasyon yüzünden dertli. Dolarda yaklaşık 2 aydan bu yana yaşanan ani yükselişler yem fiyatlarını yüzde 20’ye varan oranlarda yükseltirken, kuraklık yüzünden saman ve tarım ürünleri rekoltesinde düşüş beklenmesinin ardından fiyatların yüzde 40’a varan oranlarda artması üretici için alarmların çalmasına neden oluyor. Denizli ve Sarayköy Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Muhammed Öztürk, hayvancılıkta kullanılacak olan ürünlerinin bu oranda artmasının bu yılın sıkıntılı geçeceğinin bir göstergesi olabileceğini savundu.

Yeni bir 2009 vakasının yaşabileceğine dikkat çeken Başkan Öztürk, “Bu konuda devlet ani bir tedbir almalıdır. Biz üreticiler olarak ürün fiyatlarında yaşanan bu denli artışın üretime zarar vereceği kanısındayız. Öyle ki biz ete 1 TL zam yaptık. Eğer biz ete 1 TL’den fazla zam yapsak hemen et ithalatı yapılacaktı ve ülke üreticisi zor durumda bırakılacaktı. Biz sadece 1 TL zam yaptık. Bu zam sadece büyükbaş için geçerli. Biz bu zammın yeterli olmadığını biliyoruz ama elimizden gelen başka bir şey yok. Bunu üreticinin anlaması ve gidişatı doğru yorumlaması gerekiyor” dedi.