Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bozkurt ilçesindeki bir düğün salonunda vatandaşlarla bir aray geldi.

“Ecevit zamanında 35 madde değişti, haberiniz oldumu”
  Halk oylaması sürecinin bir parti seçimi değil memleket meselesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Bu toplantı bir siyasi parti toplantısı değildir, bu toplantı hepimizi ilgilendiren, hangi partiden olursa olsun 80 milyonu ilgilendiren bir toplantıdır. Anayasa değişikliği sadece beni değil, Hakkari’yi de Mersini de ilgilendiriyor. Anayasa,yasaların anası, kanunların anası Peki ne özelliği var. Anayasalar toplumsal uzlaşma belgeleridir. Her vatandaşın hakkını güvence altına alır. Oturulur konuşulur partinin mutfağında hazırlanmaz. Bir devlet adamından örnek vereceğiz. Rahmetli Ecevit zamanında Anayasanın 35 maddesi değişti. Kimsenin haberi oldu mu? Kavga oldu mu, referandum oldu mu? Bütün partiler bir araya gelerek 35 maddeyi değiştirdiler. Olması gereken budur” diye konuştu.
  Kılıçdaroğlu mevcut vekil sayısının 600’e çıkması ile vatandaşın sırtına 184 milyonluk yük bineceğini öne sürdü.

“24 saatte ülkeyi ele geçirirler”
  Yeni sistemle tek adamlığın geleceğini ve ülkenin 24 saat içinde satılabileceğini öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, “Tek adamlık şu; her şeye muktedir. Anayasa mahkemesine hakim mi lazım, vali mi kaymakam mı lazım. Tek adam yapacak. Öyle yetkiler veriyoruz ki bu tek kişiye, devletin yapısı ve işleyişi ile yetki tek adama veriliyor. Bu ne demektir? Bütün yetkileri bir adama verdik. Bir adamı ikna edersiniz, kandırırsınız Türkiye Cumhuriyeti devletini 24 saatte ele geçirirsiniz. Nasıl olacak? 24 saat için hazırlık gerekiyor da onun için 24 saat. Bütün müsteşarlar, valiler, bütün müftüler, emniyet müdürler, daire başkanlarını, devletin tamamını bir kararname ile değiştirebiliyorsunuz. Ne diyorlardı? FETÖ terör örgütü devlete sızdı, 30-35 yılda paralel devlet kurdu, şimdi 35 yıl uğraşmanıza gerek yok. Bir kişiyi ikna edeceksiniz, devleti ele geçireceksiniz. Tehlikenin ne kadar büyük olduğunu farkında mısınız? Başımıza örülmek istenen çorabın ne olduğunun farkında mısınız. Bu bir parti meselsi değildir, memlekete, vatan, bayrak meselesidir. Bunu cumhurbaşkanı ile bir ilgisi yoktur. Hepimiz faniyiz, devlet olan bakidir. Devletin altındaki halı çekiliyor, devletin hiçbir freni kalmıyor” dedi.

“İyi biri olabilir ama ya hata yaparsa”
  Cumhuriyetin büyük zorluklarla kurulduğunu ve tek adamlığın hiçbir zaman olmadığını dile getiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
  Erzurum Kongresinde tek adam var mıydı, Erzurum Kongresi vardı, Sivas Kongresinde tek adam var mıydı, TBMM açıldığı zaman tek adam mı var mıydı, hayır. O dönemlerde TBMM’nin fesih yetkisini Atatürk’e vermek istiyorlar. İki genç milletvekili diyorlar ki, ‘Biz Mustafa Kemal Atatürk’ü biliyoruz, bu memleket için neler yaptığını biliyoruz ama bizi TBMM’ye Atatürk getirmedi, millet getirdi. Milletin getirdiğini Atatürk feshedemez.’ ve reddediyorlar. Atatürk itiraz eden bu iki milletvekili daha sonra bakan yapıyor. 16 Nisan’da sandıklara gideceğiz. Bir kişiye öyle bir yetki veriyoruz ki seçip Ankara’ya gönderdiğiniz milletvekillerinin bulunduğu meclisi sabah kalkıyor fesh ediyor. Sebep? Sebep yok. Böyle bir yetki kime verilir Allah aşkına. 80 milyonu kime emanet ediyorsunuz. Hata insana mahsustur. Başka bir canlının yaptığı, bizim uygun görmediğimiz şey hata kabul edilmez. Çok iyi bir kişi olabilir yetki verdiğiniz ama ya hata yaparsa, faturayı 80 milyon çeker” dedi.

“Ülkücü kardeşlerim ben de milliyetçiyim”
  Ülkücülere de seslenen CHP Lideri, şöyle konuştu:

  Ülkücü kardeşim eğer milliyetçilik çok değerliyse ki değerlidir bu kardeşiniz de milliyetçidir. Ben de milliyetçiyim, 80 milyonda milliyetçidir. Ama ben hiçbir ortamda hiçbir zaman evet diyenler şöyle hayır diyenler böyledir diye suçlama getirmedim. İnsanımıza saygı göstereceğiz. Çıkıp vatandaşın önüne neden evet demeleri gerektiğini anlatamıyorlar. Şunun için evet diyeceksiniz, diyemiyorla.r Ne diyorlar. Hayır diyenler teröristir. Niye teröristtir arkadaş. Bunu söylediğiniz zaman dağda gezen teröristi aklamış oluyorsunuz. 5 vilayet, birleştirip tek vilayet yapabilirler. Yetki başkanda, bu neye yol açar? Belli bir tehlikenin içine sürüklediğimizi görüyor muyuz? Bütün vatanseverlerin görmesi lazım. Farklı partilerden olabilir ama bayrak, vatan, sevgi, demokrasi bizim ortak paydamız değil mi? Ortak paydamızı elimizden alıyorlar Acılarımız paylaşamaz hale geldik. Şehitlerimiz biölmeye başladılar. Benim şehidim, onun şehidi diye.”

“Böyle bir ballı çöreği size bırakırlar mı”
  Yeni Anayasa değişikliği ile milletvekili seçilme yaşının 18’e düşmesinin vatandaşa hiçbir yararı olmayacağını savunan Kılıçdaroğlu,”18 milletvekili kimin için getiriyor? Herhalde sizin çocuklarınız için getirilmiyor. ‘Hazırlığınız yapın milletvekili olacaksınız’ diyorlar. İnanıyor musunuz 18 yaşında milletvekili olacak, yetmiyor. Ömür boyu askerlikten muaf olacak. Yetmiyor, 2 yıl askerlik yaptıktan sonrada milletvekili emeklilik hakkı olacak. E böyle bir ballı böreği sizin çocuklarınıza bırakırlar mı? Kendi çocuklarına istikbal hazırlıyorlar. Sizin çocuklarınız askere, El Bab’a gidecek, beylerin çocukları meclise giderek ballı börek hayat sürecek. Bunun adı da memlekete huzur getirecek, kendileri için huzur getiriyorlar Bu tuzağa kimse düşmesin” ifadelerini kullandı.

“İdamı getireceklermiş, e getirseydiniz”
  Anayasa değişikliğinin evet çıkmasının ardından idam getirileceği söylemlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, “İdamı getireceğiz, e getirseydiniz. Koysaydınız niye getirmediniz Anlaşmıştınız kendi aranızda. Milleti gaza getirecekler evet oyu için, sakın bu tuzağa düşmeyin. Kadını, erkeği, yaşlısı genci memleketimize sahip çıkmak zorundayız” dedi.

“Kılıçdaroğlu, maddeleri okumamış, diyorlar”
  Anayasa değişikliği maddelerini okumadığı söylemleri konusunda konuşan Kılıçdaroğlu, “Bu anayasa değişikliği vatandaşın hangi derdini çözüyor? İsşizliği, sanayicinin, emeklinin, esnafın derdini çözüyor mu? Terörü çözüyor mu? Hayır. Allah’ın bize verdiği en değerli şey akıldır. Yüce yaradan kitabında ‘aklınızı kullanmıyor musun’ diyor. Tek adam ne demektir biliyor musunuz? Bütün yetkileri veriyoruz biz de aklımız sıfırlıyoruz. Bizim adımıza her şeyi o yapıyor, aklımız kullanmıyoruz. Kılıçdaroğlu doğruları söyleyemiyor, anayasa değişikliği okumamış’ diyorlar. Olabilir, bende onlara teklif yapıyorum gelin televizyon kanallarında oturalım, siz bana sorun cevap vereyim, ben size sorayım cevap verin. Gelin. Gelirler mi? Konuşurlar mı? Bende biliyorum gelemezler, onlar da biliyorlar ki ben doğrularını söylüyorum. Biz onlar  gibi değiliz, biz halkımız seviyoruz” diye konuştu.

“Önceliği Suriyelilere veriyor”
  Suriyelilere vatandaşlık verilmesini eleştiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bizim askerliniz El Bab’ta şehit oluyor, Suriyeliler nerde? Türkiye’de 3-4 milyona arasında değişiyor. Benim vatandaşım, esnafım vergi verir, onlar vermez. Hastaneye gider sıraya gider para öder Suriyeliler ise para ödemezler sıraya girmezler. Biz kendi ülkemizde ikinci sınıf, Suriyeli kardeşlerimiz birinci sınıf. Bizim çocuklarımız şehit olurlar. Şimdi vatandaşlık vereceğiz diyor. 6 milyon çocuk işsiz, onlara iş bul. Hayır diyor, önceliği onlara veriyor. ‘Kılıçdaroğlu Suriyelier gitsin diyor’ diyorlar. Bir tercih olacaksa ben o tercihi bu ülkenin insanı için kullanırım.Amerikalısı, Almanı, Hollandalısı öyle yapıyor biz niye yapamayacağız. Benim çocuğum işsizse ben niye dışarıdan insan getireyim.

“Freni patlamış kamyona kimse binmez”
  Yeni model ile hiçbir denetim kurumunun olmayacağını savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
  “Biz daha neyi verelim ya. Apartman yöneticisini bile seçeriz, aidat öderiz, bir de denetim kurulu seçeriz. Devleti teslim edeceğiz, hiçbir denetim yok. Freni patlamış kamyona kimse binmez. Freni patlanış otobüse siz çocuklarınızı, nereye gittiği belli olmayan trene çocuklarınızı bindirir misiniz. 141 yıllık parlamento geleneğimiz var. Örfümüze bağlı olmayız. Binali Beyin hakkını ben savunuyorum. ‘Başbakanlık kalksın’ diyor niye kaldıralım. E istifa et o zaman kardeşim. Başkan seçildiğinde kaç tane yardımcısı olacak bilen var mı, kimse bilmiyor, bende bilmiyorum.Kaç bakan olacak bilen var mı? Bugünkü düzende kaç bakan olacağına TBMM karar veriyor. Yeni modelde başkan istediği zaman istediği kişi olacak.”

Demokrasinin dengeler rejimi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Saddam, Kaddafi gibi liderlerin tek adam olduğunu, tek adamlı rejimlerin hiçbir zaman iflah olmadığını dile getirdi.

“Ege adaları işgal altında”
  Ege’deki adaların işgal altında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöye konuştu:
  “Egedeki Bulamaç Adasında Yunanistan’ın bayrağı dalgalanıyor. Bu kahramanlar, kahraman ilan edenler niye bizim adalarımıza sahip çıkmıyorlar. İlk kez toprak kaybına uğruyoruz. Rahmetli Ecevit konuşmazdı. Çıkıp sabah, öğle, akşam biz Kıbrıs’ çıkacağız diyor muydu? Ne zaman söyledi; Türk askeri Kıbrıs’a çıktığında, bitti  noktayı koydu. Gideceğiz, Rakka’ya, e gidin, vazgeçtik. Menbiç’e gideceğiz. Yav kardeşim çocuk mu kandırıyorsunuz siz. Devlet böyle yönetilmez. Diline hakim olmayan devleti yönetemez. Neyi ne zaman nerede konuşacağını bilecek. Yoksa sonumuz pek hayırlı değil.”