Muğla’da bir ailenin, doğal sit alanı içinde 16 yıl önce aldıkları arazi üzerindeki evi, yenileyip fazla eklenti yaptıkları için belediye tarafından mühürlendi. Evin yıkımını kendi elleriyle yapan Öztürk ailesi, gözyaşlarına hakim olamadı.

Karabağlar Yaylası, Elmalı Sokak, Küme Evler mevkisine 1997 yılında beş çocuğuyla yerleşen aile, mevcut alanda bulunan eski evde tadilat yaparak yeniden inşa etti. Eski ölçülerden 1'er metre fazla yapan ailenin evi, 16 yıl oturduktan sonra Muğla Belediyesi’ne yapılan şikâyet üzerine mühürlendi. 8 Mayıs 2013 tarihine kadar yıkılması için süre verildi. Ev sahibi Mustafa Öztürk, kendisinin yıkacağını ve 17 Nisan mesai bitimine kadar bitireceğini belirtti. 8 Nisan’da mühürlenen evi kendi imkânlarıyla yıkmaya başlayan aile, engelli kızları ile birlikte aynı parsel içinde kurdukları naylon çadıra taşındı.

Evinin yıkılışını gözyaşları içinde seyreden anne Adile Öztürk, valilik ve belediye yetkililerine sitem ederek, “Devletimiz, bizim evde yaşamamızı istemiyor, naylon çadıra layık gördü. Yapacak bir şey yok. Beş çocuğum var, iyi eğitim almaları için şehre geldik. Ben bir Yörük kadınıyım. Çocuklarımdan birisi engelli. Bu araziyi aldığımızda, ağzımızın orucuyla çalışarak bu hale getirdik. Evim yol kenarında olmasına rağmen belediyeden kimse, kaçak olduğu yönünde uyarmadı. Köyden şehre yeni geldiğimiz için nereden bilelim böyle olacağını?” dedi. Belediyeden gelen memurların, evlerinin kaçak olduğunu söyleyerek mühürlediklerini anlatan Öztürk, “Bize süre verin, gerekeni yapalım dedik. Engelli kızım olduğunu söylememe rağmen mühürlediler ve bir hafta içinde yıkmamızı istediler. Biz de çadıra taşındık. Şu anda yedi kişilik ailemle birlikte çadırda yaşıyorum. Tek üzüldüğüm konu, engelli kızımın evin yıkılması esnasında yaşadığı üzüntü.” şeklinde konuştu.

Baba Mustafa Öztürk de 1997 yılında yapıtlığı ev için 16 yıldır kimsenin kendilerini uyarmadığını vurgulayarak, “Evi mühürlemek için gelen belediye memurlarından, engelli kızım için süre istedik fakat veremeyeceklerini söylediler. Biz de mecburen naylon çadıra taşınmak zorunda kaldık. Hayvanlarımız var, nereye bırakalım? Karabağlar Yaylası'nda kaçak sadece bizim bina yok. Belediyeye şikâyet olursa mı yıkılacak bu binalar? Biz şikâyet edildik ve yıktık. Eğer gerekiyorsa yayladaki tüm kaçak binaların yıkılması gerekir.” dedi.

Muğla Belediyesi yetkilileri ise evde kaçak eklenti olması sebebiyle 8 Nisan 2013 tarihinde mühürlediklerini, ev sahibinin yıkımı kendisinin yaptığını belirtti. Yetkililer, diğer kaçak evlerin de işlem yapılarak yıkılacağını ifade etti.