Ağustos ayı ile birlikte Denizli’yi tarımsal yapısı içerisinde büyük bir öneme sahip bağ bozumu heyecanı sardı. Sabahın ilk ışığıyla başlayan üzüm toplama işlemini ve bağ bozumunu, bölgeyi fotoğraflamak için ziyaret eden şarap eleştirmeni Kemal Can Ocak değerlendirdi. 

Kemal Can Ocak: “Bağ bozumu, sabahın ilk ışıklarında başlayarak, çiftçilerimiz için büyük bir şölen havasında geçer. Bilindiği üzere ülkemizde;  şaraplık, sofralık, kurutmalık, şıralık olmak üzere çeşitli üzümler yetiştirilmektedir. Bunlar içerisinde sofralık, kurutmalık ve şıralık olarak yetiştirilenler yoğunluktadır. Şaraplık olarak yetiştirilenler ise toplam hasadın %10’unu bulmaz.”

“Denizli, Akdeniz ikliminden, karasal iklime geçiş noktasında, yaklaşık 800 metre rakımı ile üzüm yetiştiriciliği için ülkemizin en uygun yerlerden birisidir. Yıllık yaklaşık 600 mm yağış miktarı ile sulama yapmadan kaliteli üzüm yetiştirmeye uygundur. Üzüm yetiştiriciliği Denizli’nin Kuzeyinde özellikle Buldan, Güney, Bekilli, Çal ve Çivril ilçelerinde yoğunlaşmıştır.”

“Ağustos ayında çekirdeksiz üzüm Sultaniye ile hasatın başladığı Denizli’de bağ bozumu Çal karası ile devam eder. Çal karası Çal Platosu’nda yetiştirilen, pekmezlik, kurutmalık ve rose şarap yapımına uygun bir üzüm çeşididir."

2020 yılını değerlendiren Kemal Can, “2020, Denizli’de mevsimsel kuraklık ve çiçeklenme döneminde yaşanan olumsuz hava koşullarının hasadı etkilediği bir yıl. Konuştuğum çiftçilerin bir kısmı salkımda farklı tane boyutu küçük tane oluşumu millerandage ve coulure hastalıklarından şikayetçi.” 

Şarap eleştirmeni Kemal Can Ocak

Katma değerli ürün yaratmanın önemine değinen Kemal Can Ocak, “ Bağda kilogramı 2,5 liraya satılan üzüm, şişeye girdiğinde ise 100 lira olabiliyor. Katma değeri yüksek, kaliteli ürün üretmenin önemi de burada ortaya çıkıyor.  Bölgenin önemli şaraplık üzüm yetiştirilen ilçelerinden birisi olan Güney buna iyi bir örnek.  Güney platosuna şaraplık üzüm çeşitleri shiraz ve narince çok iyi uyum sağlamış durumda. ” dedi.