Kedi ve köpek dostları ile yaşamlarını paylaşan kişilerin en çok önem verdiği konuların başında onların en sağlıklı şekilde beslenmesi geliyor. Bu nedenle köpek maması ve kedi maması seçimi yapılırken evcil hayvan sahiplerini açıkçası oldukça zorlu bir süreç bekliyor. “Kuru mama mı yaş mama mı” bu süreçte en çok kafa karıştıran ikilemlerin başında geliyor. Kuru mama ve yaş mama çeşitlerinin birlikte verildiği bir beslenme programı tercih edildiğinde ise kuru ve yaş mama dengesinin doğru bir şekilde sağlanması gerekliliği ön plana çıkıyor.

Kedilere Yaş Mama mı Kuru Mama mı Verilmeli?

Minik dostlarımızın sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmeleri için yaşam evrelerine ve özel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde formüle edilmiş kedi mama çeşitleri ile beslenmeleri çok önemlidir. Bu süreçte hem kuru kedi maması hem yaş yani konserve maması çeşitleri tercih edilebilir. Kuru mamalar kedilerin beslenme gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacak şekilde formüle edildiklerinden sahip oldukları tüm içerikleri dengeli bir şekilde barındırırlar. Ekonomik bir çözüm olan kuru kedi maması çeşitleri dişlerde tartar oluşumunu engellemelerinin yanı sıra kolay saklanabilmeleri nedeniyle de avantajlıdırlar. Yaş kedi maması çeşitleri ise yüksek nem ve protein oranına sahiptirler. Farklı ihtiyaçları karşılayan içerikleri sayesinde kedilerin sağlığına katkıda bulunur ve sıvı ihtiyaçlarını karşılarlar.

Kediler etçil hayvanlar oldukları için lezzet çeşitliliği onlar için bir ihtiyaçtır. Kuru mamalar kedilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak özellikte formüle edilseler de aynı lezzetten bir süre sonra sıkılabilirler. Bu iştahlarında azalmaya ve kuru mama yemeyi reddetmelerinde neden olabilir. Yaş kedi maması çeşitleri ise kedilere lezzet çeşitliliği sunar. Aynı zamanda yüksek nem oranına sahip olduğu için su içmeyi çok da fazla sevmeyen kedilerin sıvı ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rol üstlenir. Böylece üriner sistem hastalıklarının oluşma riskinin azaltılmasına da katkıda bulunur.

Bununla birlikte yaş mama tercih edilmesi yalnızca lezzet farklılığı sağlanmasına dayanmaz. Bazı durumlarda bu bir tercih olmaktan öte zorunluluk haline gelebilir. Yavruluk ve yetişkinlik dönemindeki kediler ya da herhangi bir yaş döneminde ağız be diş sağlığı sorunları yaşayan kediler kuru mama tüketiminde zorlanabilirler. Bu durumda vücut dirençlerinin artması için kolay çiğneyebildikleri yaş mamaları tüketmeleri zorunlu hale gelebilir. Yaş mamalar hasta olan ya da herhangi bir operasyon geçiren evcil dostlarımıza iyileşme sürecinde de kolaylık sağlayabilir.

Kedilerin ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumlarına göre beslenme gereksinimleri farklılaşabildiğinden beslenmeleri planlanırken veteriner tavsiyesi alınması önemlidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre bazı uzmanlar yeterli su içen kediler için yalnızca kuru mama ile beslenmeyi yeterli görürler. Bazı uzmanlar ise en optimal sonuçlara ulaşabilmek adına kuru ve yaş mama çeşitlerinin dengeli bir şekilde verilmesini önerirler. Bu durumda genellikle kuru mama ile beslenmeye ek olarak haftada 2 ya da 3 gün yaş mama verilir. Ancak bu miktar kedilerin özel bir sağlık sorunları olup olmamasına bağlı olarak değişebilir.

Köpeklere Ne Sıklıkla Yaş Mama Verilir?

Köpeklerin de sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için dengeli beslenmeleri gerekir. Köpek maması çeşitleri patili dostlarımızın yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde değişebilen ihtiyaçlarına göre formüle edilirler ve tüm beslenme gereksinimlerini karşılarlar.

Kuru köpek maması çeşitleri zengin ve dengeli içeriklerinin yanı sıra kolay saklanabilmeleri nedeniyle de sıklıkla tercih edilir. Köpekler yalnızca kuru mama ile beslenebilmekle birlikte önemli olan kaliteli mama seçiminin yapılmasıdır. Köpekler kedilere kıyasla çok daha fazla su tüketen canlılardır. Bu nedenle kuru mamaları ile birlikte yeterli miktarda taze suya ulaşabilmeleri köpekler için önemlidir. Ancak sürekli aynı lezzetlerin yer aldığı bir beslenme programının uygulanması zamanla köpeklerde de iştahsızlığa yol açabilir. Sahip oldukları avcılık genleri nedeniyle lezzet çeşitliliğine ihtiyaç duyan köpeklerin farklı lezzetleri denemeleri oldukça önemlidir.

Köpek yaş mama çeşitleri kuru mamaların aksine oldukça yoğun bir nem oranına sahiptirler. Ayrıca içerdikleri aromalar nedeniyle patili dostlarımızın iştahla tükettiği ürünlerdir. Köpek konserve mama çeşitleri genellikle ödül maması olarak verilmekle birlikte kuru mamaların yanında düzenli olarak kullanılmalarında bir sakınca bulunmaz. Ancak kuru mama ve yaş mama çeşitlerinin birlikte yer aldığı beslenme programlarının köpeklerin günlük kalori miktarını aşmaması konusunda dikkatli olunmalıdır. Özellikle aktivite düzeyi daha düşük olan köpeklerin ihtiyacı olandan fazla kalori alması obezite sorunu yaşanmasına neden olabilir. Köpeklerde kuru mama ve yaş mama her öğün karıştırılarak verilebilse de bu aşamada belirleyici olan köpeğin gereksinimleri, genel sağlık durumu ve özel ihtiyaçlarının bulunup bulunmadığı olmalıdır.

Konserve köpek maması çeşitleri henüz dişlerin gelişmediği yavruluk döneminde ya da ağız ve diş sorunlarının yaşandığı durumlarda kuru mamadan bağımsız olarak tek başına da verilebilir. Ancak bu planlamanın yapılması ve patili dostlarımızın besin gereksinimlerinin en üst düzeyde sağlanabilmesi için veteriner hekimlerin desteği ile özel planlamalar yapılması önemlidir.