İZMİR (CİHAN)- İzmir'in Torbalı ilçesinde 10 ay önce kaybolan Av. Mümtaz Baytekin'in cesedi bulunmamasına rağmen öldürüldüğünü savunan savcılık, olayın üç zanlısının cinayetten yargılanmasını talep etti.
İki çocuk babası Av. Baytekin, 6 Kasım 2010 tarihinde kaybolmuş ve bir daha haber alınamamıştı. Polis, cep telefonunun son olarak Uşak'tan sinyal verdiğini belirlemiş ve daha önce yanında sekreter olarak çalışan, evlendikten sonra Uşak'a yerleşen C.Y. (21), kocası E.Y., kayınvalidesi A.Y, kayınpederi M.Y. ve kayınbiraderinin arkadaşı D.A.'yı gözaltına almıştı. Baytekin'in cep telefonu kayıtlarını inceleyen polisler, son olarak C.Y. ile 2010 Eylül ayından kaybolduğu tarihe kadar yaklaşık 6 bin defa mesajlaştığını ve 200'e yakın görüşme yaptığını belirledi. Geçen mayıs ayında ise kendisine ait 35 TMV 76 plakalı otomobil, İzmir'in Buca ilçesi 1409 Sokak'ta park halinde bulundu. Otomobilde inceleme yapan polis, torpidodaki güneş gözlüğünde E.Y'nin parmak izini buldu. Uşak'ın dışında çıkmadıklarını söyleyen karı kocanın telefon kayıtlarından yola çıkan polis, C.Y. ve E.Y.'nin, Uşak'taki ağabeyleri E.Y. (30) ile görüştüklerini, Kula, Salihli, Turgutlu ve Kemalpaşa ilçelerinde de telefonlarının sinyal verdiği saptandı. Av. Mümtaz Baytekin'in telefonundan ise Manisa'ya kadar sinyal alındığı ancak daha sonra kesildiği belirlendi. Çelişkili ifadeleri sebebiyle gözaltına alınan C.Y. ve E.Y., çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Bu arada polis, ağabey E.Y.'nin de ifadesine başvurdu. E.Y., Baytekin'i gelinleri dolayısıyla ismen tanıdığını ancak hiç görüşmediklerini, olayla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. E.Y.'nin, 5 Kasım 2010'da İzmir'den otobüsle Uşak'a gittiği, cep telefonunun burada sinyal verdiği tespit edildi. Tekrar ifadesi alınmak istenen fakat Azerbaycan'a gittiği anlaşılan zanlı E.Y. hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarıldı.
Av. Baytekin'in cesedine halen ulaşılamazken savcılık, toplanan deliller ışığında zanlıların cinayet suçundan yargılanmasını istedi. Baytekin'in şüphelilerce öldürülmediği ya da sağ ve kayıp olduğu sonucunun çıkmadığı, ayrıca toplanan deliller karşısında olayın olağan yaşam deneyimiyle izah edilmesinin ciddi güçlükler içerdiği, kasten insan öldürme suçunu Baytekin'in cesedinin bulunması şartına bağlamanın her olayda hukuken ve fiilen mümkün olamayacağı ve bunun ceza adaletiyle de bağdaşmayacağı savunuldu. Mümtaz Baytekin'in cinayete kurban gittiği yönünde yeterli deliller elde edildiğini belirten savcı, ağır ceza mahkemesinde tutuklu iki zanlı ve firari ağabeyin tasarlayarak kasten öldürme, D.A.'nınsa delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçlarından yargılanmasını istedi. Savcı, zanlılar için müebbet hapis cezası talep etti. CİHAN