Mart ayı başından bu yana Antalya ve İran karpuzunu satan pazarcılar hem kilo ağırlığı hem fiyatı hem de mevsiminden önce çıkması nedeniyle karpuza temkinli yaklaşıyor. 21 yıldır pazarcılık yapan Ramazan Okcular, vatandaşın bu yüzden karpuzu dilim dilim aldığını söyledi.

Enfes tadı ve sulu yapısı ile sıcak ve kavurucu günlerde en çok tercih edilen yaz meyvesi karpuz artık erkenci denilen hasatlarla erkenden pazardaki yerini alıyor. Son yıllarda Nisan ayı itibariyle pazardaki yerini alan karpuz son yılların en sıcak kışını geride bırakan Türkiye’de bu yıl erkenden tezgaha çıktı. İlk hasadın Mart ayı başında Antalya’da yapılmasının ardından yaklaşık 1,5 aydır karpuz sattıklarını ifade eden 27 yaşındaki pazarcı esnafı Ramazan Okcular, ilk çıktığında 4 lira olan karpuzun kilo fiyatının gelen yeni ürünlerle 2 liraya kadar düştüğünü ifade etti. Karpuzun hem fiyatının pahalı olması hem de kilosunun fazla olmasından dolayı dilim dilim satıldığını belirten Okcular, “İnsanlar merak ettiği için karpuz almak istiyor ama fiyatı pahalı geldiği için alamıyor. Kimileri alıyor ama bazıları sadece tatmak için yarısını hatta dilim dilim almak zorunda kalıyor. Bizde onları kırmamak için satıyoruz” dedi.



Pazarcılığa 6 yaşındayken babasının yanında başlayan Okcular, 21 yıllık Pazar hayatında en erken karpuz satışının bu yıl yapıldığına dikkat çekti. Eskiden her meyvenin zamanında yenildiğini belirten Okcular, “Şimdi artık böyle bir şey yok. Sadece yörede üretilen ürünler değil pazarlar tüm dünyadan ürünlerin geldiği evrensel bir alan oldu. Bu evrensellik ürünlerin erkenden tezgahtaki yerini almasını sağladı. Karpuzda aslında bunlardan birisi. eskiden bu yörenin karpuzu yetişmeden karpuz yenmezdi ama artık ilk karpuz İran’dan geliyor. sonra ise Akdeniz bölgesinden. Bu yıl havalar sıcak olduğu için hasat bir ay önce yapıldı. İlk çıktığında fiyat3-4 lira idi. Şimdi ise 2 lira. Mayıs’ın 20’sinde Adana karpuzunun çıkması ile fiyatlar daha da aşağıya düşecektir” diye konuştu.