Sanayisi ve turizmi ile ülke ekonomisinin önemli illerinden biri olan Denizli, sağlık sektöründe de adından söz ettirecek. Kentsel Dönüşüm Projesi ile yeni bir çehre kazanacak olan Karahayıt’ta, sağlık turizmi anlamında da önemli adımlar atılıyor. İlimizde önemli termal sağlık merkezlerinden biri olan Umut Termal’in sahibi Kadir Başoğlan, 20 Milyon TL’lik dev bir yatırımla Türkiye ve dünyada ilkleri barındıran bir tesisin temellerini atmaya hazırlanıyor.

     Dünyada bir eşi daha bulunmayan ve yılda yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Pamukkale’nin yanı sıra, özellikle tekstil ve mermer başta olmak üzere yıllık 3 milyar dolarlık ihracat yaparak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Denizli’nin Karahayıt Beldesi’nde fizik tedavi rehabilitasyon, diyabet, dermatoloji ve obezite hastalarının ağırlıklı olarak yararlanacağı Türkiye’de ilk olacak üçlü konseptten “Kür Kent”in bir ayağı olan kür merkezlerinin yapımı için düğmeye basıldı. Pamukkale’nin yanında bulunan ve termal suları ve kırmızı suyu ile yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Karahayıt Beldesinde yapılacak kür merkezlerinin, taşıdığı özellikler açısından Türkiye’de ilk olacağı belirtildi.

     Bölgede beraberinde İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Gürlesin ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu ile incelemelerde bulunan Vali Abdülkadir Demir, burada işletme sahibi Kadir Başoğlan ve diğer yetkililerden bilgiler aldı.

     Bölgedeki Kür Merkezlerinden birini yapacak olan Umut Termal Otel’in sahibi Kadir Başoğlan, merkezin tamamlanmasıyla birlikte günde 400 kişiye hizmet vereceklerini söyledi. Dünyada bu tedavi merkezlerinin örnekleri olduğunu belirten Kadir Başoğlan; “Biz de Türkiye’de ilk defa Karahayıt’tan başlamak üzere bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı Karahayıt’ın doğayla iç içe olan bu bölgesinde yapmayı uygun gördük. Sağlık Bakanlığı, Denizli Valiliği ve diğer katılımcılarla çalıştaylar düzenledik. Yapacak olduğumuz bu tesis günde 400 hastayı tedavi edebilecek bir sağlık merkezi olacak. Merkezde  fizik tedavi rehabilitasyon, dermatoloji, obezite ve diyabet hastalıklarının tedavileri yapılacak. 400 bin metrekarelik alanda bu hizmetleri vermeye çalışacağız. Tesisin yapımı için çalışmalar başladı. İlk etapta 150 hastaya bakabilecek birim hayata geçirilecek, 2015 yılında 400 hastaya bakabilecek kapasiteye ulaşılacak” dedi. Projenin paydaşlarının ise Karahayıt Beldesi halkının olacağını kaydeden Başoğlan, “Çünkü kendi otellerini uluslar arası bölgelerden gelebilecek olan hasta ya da turistler için hazırladıkları taktirde, kür merkezimizde otel ve konaklama olmayacağı için onlar da bundan faydalanacak. Bu proje Türkiye’de ilk defa Karahayıt’ta uygulanacak daha sonra; Köyceğiz, Edremit ve Çeşme’de yapılacak. Proje 20 milyon TL’ye mal olacak ve adım adım gideceğiz” dedi.

     Vali Abdülkadir Demir ise, Karahayıt Beldesinde gerçekleştirilecek yeni bir oluşuma değinerek “Türkiye’ye model olabilecek, özellikle “Sağlık Turizm Kenti yada Kür Kent” modelini burada birlikte oluşturacağız. Bu modelin içerisinde, özellikle kür merkezleri olacak. Kür merkezlerinin etrafında oluşturulmuş oteller ve hastane olacak. Şimdiye kadar her otel kendi bünyesinde bu tür hizmetleri vermeye çalışıyordu. Biz bu konsepti değiştiriyoruz. Türkiye’ye bir örnek model sunuyoruz. Buraya insanlar özellikle tedavi için gelecek. Çok ağır fizik tedavi hastaları değil, daha çok terapiye yönelik, insanları ruhen de rahatlatacak bir ortam ve model sunuyoruz. Tespit ettiğimiz alanlarda 4-5 adet kür merkezi olacak. Bir tanesini Pamukkale Üniversitesi, diğerlerini özel sektör yapacak” dedi.