Pamukkale Karahayıtta beldenin çehresini ve deprem dayanıklılığını değiştirecek dönüşümün ilk ayağı olan yapı inşaatlarına başlandı. İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün TOKİ tarafından yaptırılmakta olan konut, pansiyon, işyeri ve okul binalarının inşaatlarını ve projelerini yerinde inceledi. İncelemede Projenin şantiye şefi ve projenin kontrollüğünü yapan müşavirlik firma yetkilisi ÜN’e eşlik etti. İncelemede Hayri ÜN uzmanlık konusu olan beton hakkında tavsiyelerde bulundu.

İncelemeleri hakkında Hayri ÜN;

Yılda 2 milyonu aşkın konaklamalı veya günübirlik ziyaretçisi olan Karahayıt’taki konutlar, pansiyonlar ve işyerleri öncelikle misafirlerinin güvenli bir şekilde konaklamalarını sağlamalıdır. Sonrasında da Karahayıt modern hayatın tüm donatıları ile bezenmiş bir mekan olmalıdır. Yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinin başarılı olması durumunda Karahayıt insanlarımızın vakit geçirmekten zevk alacakları çok daha güzel bir mekân haline dönüşecektir.   

Proje kapsamında 1. etapta 258 adet konut, 4 adet işyeri, 2 adet 12 derslikli ilköğretim okulu, 5 adet büyük, 5 adet küçük pansiyon inşaatları ve bölgenin altyapısı ve çevre düzenlemesi yapılacak. Konutlar TOKİ’nin bugüne kadar yaptığı projelerden oldukça farklıdır. Konut binaları alışılmış yüksek katlı binalar değil Bodrum, zemin, 1. kat ve çatı arasından oluşan 4 katlı ikiz blok şeklinde binalardır. Binaların bodrum katları, 2+1, zemin katları 3+1 ve 1. kat ve çatı arası dubleks olmak üzere 4+1 daire şeklinde inşa edilecektir. Yani her ikiz blokta 6 bağımsız daire olacaktır.

Pansiyonlarda ise en alt katta bayanlar ve baylar için ayrı ayrı Türk hamamları, açık havuz zemin katta 48 adet oda ve en üst katta yemek salonu vardır.

Birinci etap inşaatlarının yaklaşık bitme zamanı 2013 yılı sonudur. Proje tamamlandığında Karahayıt cadde üzerinde bulunan konut ve pansiyon binaları boşaltılarak yeni yapılan yerlerine aktarılması planlanmaktadır. Boşaltılan binalar ise yıkılarak dönüşüm projesinin diğer etaplarına geçilecektir. Bu uygulama kentsel dönüşüm için yapılabilecek 3 yöntemden birisidir. Kentsel dönüşüm için uygulanabilecek 3 yöntem ise şunlardır.

1.    Yöntem: Kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerde yıkım başlamadan önce rezerv alanlar belirleyerek, bu alanlarda önce konutlar inşa etme ve daha sonra yıkılacak bina sahiplerini bu konutlara yerleştirme. Bu yöntemde yıkılacak konutların ve yapılan yeni konutların rayiç bedelleri belirlenecek ve aradaki fark hak sahiplerine borçlandırılacaktır. Bu yöntemde vatandaşlarımız bulundukları mahalleden taşınmak zorunda kalabilecektir.
2.    Yöntem: Kentsel dönüşüm yapılacak bölgede yeniden imar planı yapılacak, gerektiğinde toplulaştırma yapılarak mevcut 8-10 parsel birleştirilip büyük adalar oluşturulacak ve bu alanlarda ayrık nizam, yeşil alanı ve otoparkları olan yeni siteler oluşturulacaktır. Bu şekilde yeni yapılacak imar planlarında gerektiğinde kat artırımı da sağlanarak bölgedeki hak sahiplerinin az bir farkla ya da fark ödemeden yeni konut sahibi olmaları sağlanacaktır. Bu Yöntemde konutlar aynı yere yapılacaktır.
3.    Yöntem: Bölgede hiçbir imar planı değişikliği yapılmadan binalarda depreme dayanıklılık incelemesi yapılacak, güçlendirilmesi veya yıkılması gereken binalar belirlenecek ve mevcut şehir planı korunarak güçlendirme ve yıkım işlemleri yapılacaktır. Bu durumda binaları güçlendirilecek hak sahipleri daire başına ortalama 15.000 TL ödeyecek, yıkım kararı alınan binalarda ise yeniden bina yapılması durumunda ise hak sahipleri en azından bir daire maliyeti kadar borçlanacaklardır.

Şu anda Karahayıt’ta birinci yöntem uygulanmaktadır. Bu yüzden uygulama dikkatle takip edilmelidir. Eğer bölgedeki hak sahipleri ile anlaşmaya varılabilir, hak sahipleri kendi rızaları ile binalarını boşaltarak yeni yapılan konut ve pansiyonlara geçebilirlerse, bu uygulama diğer bölgelerdeki kentsel dönüşüm için çok iyi bir örnek olacaktır.

Ayrıca TOKİ’nin Karahayıt bölgesindeki çalışmaları sosyal konut projelerinden çok kentsel dönüşüm faaliyetine dönüşmüştür. TOKİ’ye sağlanan imkânların şehrimizde faaliyet gösteren girişimcilere de sağlanması durumunda, kentsel dönüşüme çok daha geniş kitleler tarafından sahip çıkılacağına ve kentsel dönüşümün çok daha hızlı bir şekilde sağlanabileceğine inanıyoruz.
Dedi.