Haberdenizli.com

Ahilik Kültür Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Denizli Valisi Hasan Karahan,  medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değerin olduğunu, Bu değerlerden birinin de Anadolu' da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren Ahilik kurumu olduğunu belirtti. 

Denizli Valisi Karahan, "Ahilik geleneği; akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulu, sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kurallarını benimseyen milletimize has bir kültür hazinesidir.
1071’den beri yurt edindiğimiz Anadolu topraklarında bir kültür ortaya koyan Ahilik Teşkilatları, güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, aklıselimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranarak kucaklaşmayı öğütler." dedi. 

Denizli'nin sanayi kenti olarak anılmasında, sanayide ortak kültürün gelişmesinde Ahilik Kültürünün önemli katkısının olduğunu belirten Karahan, "Esnaf ve sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedirler.
Ahilik kültürünün taşıdığı evrensel değerler, bugün tüm insanlığın ihtiyacı olan ortak değerlerdir. Millet olarak çok zor dönemlerde bile ayakta kalmamızı, güçlükleri yenmemizi, birlik ve beraberliğimizi korumamızı, kültürümüzün ayrılmaz parçası haline gelen toplumsal değerlerimiz sayesinde başarmaktayız." ifadesinde bulundu. 

Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkelerinin yatmakta olduğunu ifade eden Vali Karahan, "Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı’ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.
Asırlar öncesinden bu güne uzanan, yeni nesillerin de yoluna ışık tutacak olan Ahilik geleneği, milletimizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında insani bir yaşam disiplinidir." dedi. 

Karahan, "Ahiliğin temel prensiplerini kabul eden milletimiz, “elini, kapını ve sofranı açık tut” öğretisini varlık sebebi sayan, ihtiyaç sahibi ülke insanlarının yanında yer alarak, Ahilik geleneğinin gerçek bir varisi olduğunu göstermiştir.
Bu duygu ve düşüncelerle; başta Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm Ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, ülkemizin önemli sanayi, ticaret ve kültür kentleri arasında yerini alan Denizli’mizin gelişimine katkıda bulunan, İlimiz ve Türkiye ekonomisinin temel taşı olan esnaflarımızın, sanatkârlarımızın ve toplumumuzun Ahilik Haftasını kutluyor; sevgi ve saygıyla selamlıyorum." dedi.