Yaşanan darbe teşebbüsünün etkileri sürüyor. Bir çok kamu kuruluşunda tasfiyeler başladı. Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 17 bini aşkın personel görevden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırmalar YÖK'ü de vurdu, YÖK, bin 557 dekanın istifasını istedi. Talebin ardından üniversiteler istifa haberleriyle yankılandı.

Son açıklamalara göre Çankaya'da Başbakanlık ek binasında yapılan operasyonun ardından Başbakanlık'ta görev yapan, 230 raportör, 19 uzman, 6 müşavir ve 2 hukuk müşaviri olmak üzere toplam 257 personelin görevden uzaklaştırıldığı ifade edildi. Aynı zamanda çalışanların kimliklerine de el konulduğu belirtildi.

Millî Eğitim Bakanlığı'nda da görevden uzaklaştırılmalar hızlandı. Darbe girişimi sonrası en kapsamlı görevden alma bu birimde yaşandı. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personelini açığa aldığı ve bu kişiler hakkında soruşturma başlatılacağı ifade edildi. Özel kurumlarda görevli 21 bin öğretmenin ise lisansı iptal edildiği açıklandı.

Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı'nda ise durum farklı değil. Bakanlık 393 memurun işine son verildiğini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı da merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden 492 görevlinin açığa alındığını duyurdu. 

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün Türkiye genelinde bin 577 dekanın istifasını istemesinin ardından  Akdeniz Üniversitesi'nde 19 dekan istifa ettiğini açıkladı. Pamukkale Üniversitesinde istifası istenen 13 dekanın olduğu bildirildi.

En dikkat çeken isimlerin tasfiye edildiği İçişleri Bakanlığı'nda 9 binden fazla  personel görevden uzaklaştırıldı. Görevine son verilen 246 mülki idare amirinin isim ve görevleri belli oldu. Listenin en tanınmış ismi İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu dikkat çekti.  Şimdiye kadar görevden uzaklaştırılan kamu personeli sayısının 8 bin 777 kişiye ulaştığı belirtildi. Denizli'de de darbe girişiminin ardından hareketlilik yaşandı. Denizli'de 3 vali yardımcısı, 2 kaymakam ile 52 emniyet personeli açığa alındığı duyuruldu. Bunun yanı sıra eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir'in de açığa alınan isimlerden olduğu haberi öğrenildi.

Darbe girişimi sonrası tüm ülkede başlatılan operasyonlarda gözaltına alınan hakim ve savcıların sorguları devam ediyor. Darbe girişimi sonrası 2 bin 745 yargı mensubu açığa alındı. Çeşitli illerde yapılan operasyonlar sonrası ise 755 kadar hakim ve savcı gözaltına alındı. Denizli il merkezinde 16, ilçelerde ise 4 olmak üzere 20 hakim ve savcı hakkında gözaltı işlemlerine başladı


Sena Kuru