Denizli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, hükümet tarafından 32 bin okulda 7 milyon 200 bin öğrenciye süt dağıtılmasının, üreticiler için cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olduğunu söyledi. Öner, bu sayede sütün litre fiyatının 200 kuruş arttığını ve üreticinin bayram ettiğini belirtti. Dünyada 36 ülkede süt dağıtım projesi uygulandığını aktaran Öner, “Dağıtılan süt miktarı, Türkiye’deki üretimin yüzde 5’ine tekabül ediyor. Bizim çocukluğumuzda somun ekmeği ve süt tozu dağıtırlardı, şimdi tamamen doğal süt dağıtılıyor. Çocukların daha sağlıklı beslenmesi sağlanıyor. Başbakanımız'dan bunun devam etmesini istiyoruz. Üyelerimiz bundan memnun, adeta bayram ediyoruz.” dedi.

Türkiye’de yıllık süt içme miktarı kişi başına 25 litreyken ayran, peynir ve yoğurtla beraber 182 litreye çıktığını kaydeden Birlik Başkanı Öner, “Türkiye’nin süt üretimi, 13,5 milyon tona çıkmış durumda. Üretim sürekli artmasına rağmen bir dondurma benzeri mamulleri üreticisi olarak, ülkemizin en fazla süt üreten illerden biri olan Denizli’de istediğim kadar süt bulamıyorum. Manisa’dan getirtiyorum ancak bundan memnunum. Demek ki üyelerimiz sütünü satabiliyor. Eskiden süt üretimi başa belaydı, para etmediği için dökülüp eylem yapılırdı. Bunları herkesin hatırlaması lazım.” diye konuştu.

‘KALİTELİ SÜT, ALIŞIK OLMAYANA RAHATSIZLIK VERİR’

Projenin başında bilen bilmeyen herkesin konuştuğunu savunan Hasan Öner, “Bu iddiaları yapan kişiler, siyasi maksatlarla karşı çıkıyor. Çocuklara dağıtılan süt kaliteli olduğu için rahatsızlık veriyor. Sütte su olsa, rahatsızlık vermez. Dağıtılan sütle, birinci derecede kaliteli. 10 yıl önce böyle kaliteli değildi. Eskiden sütler güğümlerle taşınıyordu. Merdivenaltı imalat vardı. Şimdi Türkiye’nin her yerinde, en ücra köşeye kadar soğuk süt zinciri kuruldu. Çocuklar böyle kaliteli süte alışkın değil, ondan dokunuyor. Yağlı sütü içtiğiniz zaman, alışkın değilseniz biraz mide bulantısı olur. Sulu süt veya süt tozunu içseniz hiç zarar vermez. Çocuklarımız, asitli yiyeceklere alışkın. Projeyi başlattığı için Başbakanımız'dan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız'dan Allah razı olsun.” dedi.

Öner ayrıca keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu belirterek, keçi sütünde de soğuk zincir oluşturmak için çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.