Özel öğrencilerden oluşan İsmail Tosunoğlu Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde yeni bir proje hayata geçti. Artarak devam eden eğitim projelerinin yanına Kaliforniya Gübresi’ni de ekleyen öğrenciler, okulda çiçek yetiştirilen seraların içerisinde solucanlardan gübre elde ediliyor. Elde edilmesi oldukça zahmetli ve kıymetli olan bu gübre pazarlanarak, geliri ile okul ihtiyaçları karşılanıyor.

ORGANİK TARIM İÇİN ÖNEMLİ
Üretilen organik solucan gübreleri ile okulumuz serasında daha kaliteli ve verimli çiçek üretimi yapılacağını belirten Okulda Bahçecilik Öğretmeni olarak görev yapan Emre Çakmak; “Kaliforniya Gübresi’nin organik tarım için çok önemli olduğu, üretilen organik solucan gübreleri ile okulumuz serasında daha kaliteli ve verimli çiçek üretimi yapılacak olup ihtiyaç fazlası üretilen gübreler ise satılarak okula gelir elde edilecektir.

Organik tarım da büyük öneme sahip olan ve bitkilerde yüzde 70´e kadar ürün artışı ve ürün kalitesi sağlayan solucan gübresi üretimi için ilk etapta okulumuza 2 bin 500 adet Kaliforniya solucanı bağış olarak alınmıştır. Dört aydır sürdürülen çalışmalar neticesinde solucan sayımız 5000 adede ulaşmıştır. 
Üretilen organik solucan gübreleri ile okulumuz serasında daha kaliteli ve verimli çiçek üretimi yapılacak olup ihtiyaç fazlası üretilen gübreler ise satılarak okula gelir elde edilecektir” dedi.

SOLUCANLARIN ÖZELLİKLERİ
Çakmak, “Solucanların özellikleri, Türkiye topraklarında bulunan solucanlar yediklerinin %10´unu dışkı olarak çıkartırken, Kırmızı Kaliforniya Solucanları ise yediklerinin %90´ını organik gübre haline getirmektedir. Solucanlar günde kendi ağırlığının 2 katı kadar organik atıkları tüketerek 3-4 ayda iki katı kadar çoğalabilmektedir” şeklinde konuştu.