Türk kültüründe olduğu kadar bir çok kültürün de vazgeçilmezi olan kahve, her gün tüketilme ihtiyacı hissedildiği bir o kadar da faydalı yönleri var. 

Saçlara kahve sürüldüğü zaman sarışınların saç rengini açtığı gibi kumralların ve esmerlerinde saçlarını parlatıyor. Farklı bir özelliği daha bulunan kahveyi eğer evinizin civarına kedilerin gelmesini istemiyorsanız evinizin etrafına serpiştirmeniz yeterli olacak. Buzdolabı kokusunu sevmeyenlerinde imdadına yetişen kahve buzdolabının içine bir kapta konulduğu zaman istenmeyen dolap kokusunu giderecektir. Sık sık evini taşımak zorunda kalanların şikayetçi olduğu mobilya çiziklerini kahveyi biraz ıslatıp mobilyanın üzerine sürüldüğü zaman giderebilir ve mobilyanızın parlamasını sağlayabilirsiniz.

Uzmanların araştırmasına göre uykusuzluktan dolayı yaşanan stresi kahveyi kokladığınız taktirde atmaya başlıyorsunuz. Bir diğer çalışmaya göre ise kahve parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. Aynı zamanda kahve tüketenlerde karaciğer sirozuna yakalanma oranı yüzde 20 daha az. Günde 4 veya daha fazla kahve içenler içmeyenlere oranla yüzde 10 depresyona girme oranları daha düşük. Kahvenin antideprasan özelliği gösterdiği de ispatlandı. Kahve tüketen bayan ve erkeklerde yüzde 50 oranında intihar etme oranı daha düşük. Günde 3 veya daha fazla bardak kahve içenlerde ise cilt kanserine yakalanma oranı daha da düşük olduğu kesinleşti. Kafein kan akışındaki yağ asitlerinin miktarını artırır ve ekzersiz süresini uzatır ve spor performanslarını olumlu etkiler. Kahve çok fazla insanın madur olduğu diyabet hastalığının da önleyicisi. Son zamanların hastalığı olan Alzheimer hastalığına kahve tüketimi yüksek olanların hastalığa yakalanma süresi uzun. Kahve sadece daha uyanık olmanıza değil aynı zamanda zekânızın daha keskin olmasına da yardımcı oluyor.


Sena Kuru