Denizli'nin Sarayköy Belediyesi'nin, kahvehanelerde siyaset konuşulmasını ve sol görüşlü gazete almayı yasakladığı iddia edildi. Büyükşehir olmadan önce Sarayköy’e bağlı bir belde olan, son yerel seçimle mahalleye dönüşen Tosunlar’da muhtar, kahvehaneciler ve müşterilerinin iddiasına göre bu yasak, AK Parti'li Sarayköy Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz tarafından koyuldu. Yılmaz, bir kağıda el yazısıyla talimatlar yazıp gönderdiği iddiasını yalanladı.
Mahalle kahvehanesini 15 yıldır eşiyle birlikte işleten Recep Geçkin, Başkan Yardımcısı Yılmaz’ın, bir takvim yaprağının arkasına dört madde halinde, “Kahvehanede sol yanlı gazete değil, yalnız sağ yanlı gazete alınsın. Kahvede siyaset yapılmasın. Halk ile fazla laubali olunmasın. Esnaf gibi halka davranılsın.” yazıp gönderdiğini iddia etti. Geçkin, “Halk kendi siyasetini yapıyor. Kahvelerde ekseriyetle devamlı oluyor. Millet biraraya geldiği zaman ama sağ ama sol davasından, şundan bundan siyaset yapıyor. Her türlü de konuşuyor. Çiftçilikten bahsediyorlar, şundan bahsediyorlar, hani muhakkak gündeme geliyor yani. Herkesin bir fikri var, kendi görüşü var.” dedi. Kahvehanesine her türlü gazete aldığını ifade eden Geçkin, “Sözcü gazetesi alınmasın, sol gazete alınmasın diye bana şey yaptılar. Ben de hepsini alıyorum. Sonra ben de hepsini bıraktım, hiçbirini almamaya başladım. 15 yıldır şu kahveyi işletiyorum, hiç başıma öyle bir şey gelmedi. İlk defa öyle bir şey oluyor. Hani ben kendi çabamla kendi görüşüme göre halk tarafından hiçbir tepki görmedim.” diye konuştu. Belediyeden kendisine sözlü olarak da, “Sol görüşlü gazeteler almayın.” denildiğini öne süren Recep Geçkin, “Sol gazetesi olarak, mesela herhalde bir Sözcü gazetesi vardır tahmin ediyorum. Öbürlerini de alıyorum, benim için farketmiyor. Mekan sahibinden bu kağıdı bana gönderdiler. Ben de önemsemedim yani, çok da önemli olduğunu tahmin etmedim. Masanın üstüne atıverdim, hanım kızdı işte.” dedi.

‘HÜKÜMETİ ELEŞTİREN HİÇBİR GAZETE İSTEMİYORLAR BURADA’

Kahvehanenin müşterilerinden Veli Özkarakaya, belediyenin bu tür baskılar yaptığını iddia ederek, “Biz, her gazete gelsin dedik. İstedikleri gazeteyi okusun vatandaş. ‘Hayır, Sözcü gelmeyecek.’ Yok efendim, ‘Millet gelmeyecek.’ denir mi ya? Ayıp şey bunlar. Sabah’ı da geliyor, Vatan’ı da geliyor, hepsi geliyor buraya ama o gelmeyecek diye özellikle söylüyorlar.” ifadelerini kullandı. Hangi gazetelerin istenmediği sorulan Özkarakaya, “Başta Sözcü her şeyden önce. Millet’i de demişler. Hükümeti eleştiren hiçbir gazete istemiyorlar burada. Köylü olunca çağırdıkları yere mi koşacağız? İlla onların dediğini mi yapacağız? Artık millet, Ankara’da ne olduysa günübirlik değil, saatinde öğreniyor. Onlar zannediyor ki millet uyuyor. 'Biz ne dersek o olur', onu düşünüyorlar. Olmaz öyle şey ya.” diye konuştu. Ersoy Özdemir ismindeki başka bir müşteri de, “Biz özgür yaşamak istiyoruz. Köylü olduysak, insan değil miyiz burada? Vatandaş her şeyi okuyabilir. Okusun. Özgürlüğü kısıtlamak ne demek?” dedi. Diğer bir müşteri ise, “Ben solunu sağını bilmiyorum ama bir şeyler duydum.” şeklinde konuştu.

MUHTAR KARAKAYA: KAHVECİLERE BASKI YAPILIYOR

Tosunlar Mahallesi Muhtarı Ayhan Karakaya, daha önce kahvehanecilere baskı yapıldığını dair kulağına bilgiler geldiğini doğruladı. Başkan Yardımcısı Yılmaz'dan geldiği iddia edilen yazı hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen Muhtar Karakaya, “Yazıyı da kendi el yazısıyla yazıyor. Kahveciye gönderiyor kağıdı. Bunun yanısıra kahveciye, ‘Sözcü gazetesi alma’, yazıda da gördüğünüz gibi, ‘almayacaksın’ diye baskı yapmış. Telefonla da şununla bununla kahveciyi arıyor. İşleri tamamen siyaset. Halkı sindirmeye çalışıyorlar, başka da hiçbir işleri yok yani.” dedi.

'ZABITALAR DUVARA ASTIĞIM YAZIYI İNDİRTTİ'

Mahalledeki başka bir kahvehaneyi işleten Abdullah Uzun ise Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyünün Çeli mezrasında oturan Taş ailesinin, çocuklarının cenazesini çuvalla götürmesini bir gazetede okuyarak etkilendiğini, bunun üzerine kahvehanesine, “Başkaları parayı kutuda, fakir cenazesini çuvalda götürür” yazıp astığını ancak zabıtaların indirttiğini söyledi. Sarayköy Belediyesi zabıtalarının indirttiği yazıyı gösteren Uzun, “Bu yazıyı ben tamamen kendim esinlenerek yazdım. İlgimi çekti. Kestim, duvara astım bunu. Yaklaşık iki senedir duvarda duruyordu. İki ay önce Sarayköy Belediyesi, zabıtalarını göndererek bana duvardan kaldırttı.” dedi.

Sarayköy Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz ise hakkındaki bu iddiaları kabul etmedi. Yılmaz, “Ben Tosunlar’da beş yıl belediye başkanlığı yaptım. Bunlar doğru değil.” dedi.