Denizlili kadınlar Ellerinde afişler, yakalarına taktıkları siyah kurdelelerle yaşanan olayı protesto eden platform üyeleri adına açıklamayı Çağıl Kaya okudu. Kaya, “Devlet kadın ve kız çocuklarını koruyamadığı gibi yerine getirmesi gereken sorumlulukları da yerine getirmiyor. Diğer tüm kadınlara yönelik şiddet ve tecavüz olaylarında olduğu gibi bu olayda da bütünlüklü olarak ihmaller zinciri söz konusu. 3 kez tecavüze uğrayan H.İ’ye babası sahip çıkmış, tecavüzcünün tutuklanması için şikayetçi olmuştur. Tutuklanan tecavüzcü, tecavüzü doğrulayan doktor raporuna rağmen ‘rızası vardır’ iddiasıyla bir hafta sonra serbest kalmıştır. Ne yazık ki bu karar ilk değil. N.Ç davasında da aynı karar çıkmış ve tecavüzcüler hak ettiği cezaları almamıştı. Biz kadınlar tacize, tecavüze, şiddete uğrayıp mağdur olurken birde mahkemelerin verdiği kararlarla mağduriyetimiz artıyor ve hayatlarımız kararıyor. Taciz, tecavüz, şiddet ne sadece belli bir yaş gurubunun, ne yaşanılan belli bölgelerin, nede ekonomik olarak belli bir kesimin başına gelebilecek bir şey. Ne yazık ki biz kadınlar her yerde, her zaman bu gerçeklerle karşı karşıyayız, tehdit altındayız” dedi. 

Son nöbeti de tuttuk

Bu hafta ile birlikte 5 haftadır, her cumartesi Candoğan Parkı önünde adalet nöbeti tuttuklarını, mahkeme tarihi olan 7 Mayıs’ ta da saat 13.00’de adliye önünde olacaklarını ifade eden Kaya, “Tecavüz bir insanlık suçudur. Tecavüzcüler cezasız bırakıldıkça, haklarında beraat kararları verildikçe elleri kolları serbest sokaklarda dalaştırıldıkça tecavüz suçları meşrulaştırılıyor. En yakınımızdan bile başımıza gelebilen tecavüz, toplumsal baskılar ve adaletin erkek egemen sistem işleyişi yüzünden çoğu zaman açığa bile çıkmıyor. Bu yüzden, bu durumun değişmesi, tecavüzcülerin hak ettiği cezayı alması, ‘rızası vardır’ kararlarının çıkmaması, bu konudaki yasaların düzenlenip uygulanması için herkesi ses vermeye ve dayanışmaya çağırıyoruz. Adalet nöbetimizi bitiriyoruz. 7 Mayıs’ta Denizli adliyesinde 4. ağır ceza mahkemesinde görülecek davaya katılacağız.” diye konuştu. Bir süre oturma eylemi yapan gurup daha sonra olaysız dağıldı.




Denizli’de geçtiğimiz ay yaşanan olayda, kızı H.İ’ye yakını A.Ç. (30) tarafından tecavüz edildiğini iddia eden baba A.İ, Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunmuştu. Tecavüz zanlısının 9 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması kararına isyan eden baba A.İ, daha sonra internette "Kızım için adalet istiyorum" grubu kurmuş, bu çağrıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, sessiz kalmamıştı. Denizli Barosu ise baba A.İ. ile görüşerek dava için bir avukat görevlendirmişti.