Kabe'de vinç faciası
Mekke’de aşırı sıcakların ardından başlayan yağmur ve fırtına faciaya neden oldu. Mescid-i Haram’da bir vinç yıldırım çarpması sonucu hacı adaylarının üzerine devrildi. Olayda 2'si Türk 107 hacı adayı hayatını kaybetti.
Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde akşam saatlerinde meydana gelen fırtına ve sağnak yağışta Kabe inşaatındaki bir vinç devrildi, 2'si Türk 107 hacı adayı vefat etti. Mekke'de İkindi namazının kılınmasının ardından yerel saat ile 17.00 sıralarında başlayan sağanak yağış, fırtına ile birlikte şiddetini arttırdı.

YILDIRIM İSABET ETTİ
Mekke sokakları göle dönerken fırtına beraberinde de bir facia getirdi. Harem-i Şerif'i genişletme çalışmalarında kullanılan ve 100 metre uzunluğunda olduğu belirtilen vinçlerden birisi üzerine yıldırım düşünce hacı adaylarının üzerine devrildi. Kanlar içinde kalan onlarca hacı ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

ACI BİLANÇO
Enkaz altında kalan bazı hacı adayları da sivil savunma ekipleri tarafından kurtarılarak tedavi altına alındı. Suudi yetkililer 107 kişinin hayatını kaybettiğini 283 kişinin de yaralandığını duyurdu. Yetkililer ölenlerin kimlikleri ve hangi ülkeden olduklarını açıklamadı. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı ölen arasında 2 de Türk olduğunu duyurdu. Suudi Arabistan 4 yıl önce Kabe'de alan büyütme çalışmalarına başlamıştı. Gece gündüz devam eden çalışmalarda son safhaya gelinmişti.

DEPREM SANDIK

Mekke'de bululan faciaya şahit olan Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nazmiye Yılmaz olayı şöyle anlattı: “Ben deprem oluyor sandım. Yaklaşık 16.30 gibi kum fırtınası başladı, ardından yağmur bir buçuk dakika kadar. Sonra da Mescidi Haram'da çok güçlü bir patlama sesi duyuldu. Ondan sonrası büyük bir panik. Patlamayla birlikte insanlar sağa sola koşmaya başladı. Bizim bulunduğumuz yerle vincin çarptığı yer arası yaklaşık 50 metre kadardı. Önce panik içinde kaçanları, sonra yaralıları gördük. Vincin çarptığı yerde kan izleri, yaralılar, kopmuş beton parçaları vardı. İlk müdahale ağır yaralılara yapılmış ama hafif yaralılar hala kaza yerindeydi. Yakınları yanlarındaydı. Oradan gelenler, maalesef kafaları kopmuş ölülerin olduğunu söylüyorlardı.”

Yol açık olsa daha kötü olurdu
Vincin en üst kısımdaki 3'de 1'lik kısmı kazada en fazla can kaybına sebep olan Say alanının üstünde parçalandı. Yaklaşık 100 metre yüksekliğindeki devasa vincin alt kısmının kraliyet sarayına bakan mescidin, yaya trafiğine kapalı çalışma alanında kalması çok daha büyük facianın olmasını engelledi. Yaralananların büyük kısmı ise vincin düşmesi ile oluşan çarpmada fırlayan mermer, havalandırma malzemelerinin sıçramasından dolayı yaralandı.
Yıldırım eritti

Kabe'yi büyütmek için 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda, yaklaşık 50 vinç gece gündüz görev yapıyor. Amatör bir kamera tarafından görüntülenen şimşek görüntüsünün vincin alt kısmına kıvrılarak gelmesini kaydetti. Yıldırım vincin ucuna düşseydi, topraklama yapacaktı. Ancak dip kısmına düştüğü için aşırı voltaj bazı aksamlarının eriyip alt kısmın devrilmesine yol açtığı tahminleri yapılıyor.

Tavaf alanı kıpkırmızı oldu


Kabe'de görevli olan Doktor Muhammet Abdullah Furkan da olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi. Bölgede şiddetli rüzgar çıktığını belirten Furkan, “Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı. Vincin düştüğünü gördüm. Büyük ihtimalle yıldırım düştü. Çünkü o kadar fazla vinci düşürecek kadar rüzgarlı değildi” diye konuştu. Tavaf alnının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, “İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu” ifadelerini kullandı.



2 Türk vefat etti 19 yaralının durumu iyi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mekke'de yaşanan vinç kazasına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığında gazetecilere açıklama yaptı.
Mekke'de son yılların en büyük çöl fırtınasının yaşandığını belirten Görmez, “Devrilen bir vinç neticesinde pek çok hacı, dünyadan hac ibadetini yapmayan giden hacılar hayatını kaybetti. Hacı adaylarımız da aynı şekilde yaralandı. Suudi Arabistan makamlarının bize verdiği bilgiye göre, 87 hacı dünyadan hayatını kaybetti, Hakkın rahmetine kavuştu. Ben öncelikle vefat edenlere, Allah'tan rahmet yaralılara da Rabbimizden şifa diliyorum” diye konuştu.
Türkiye'den 65 bin vatandaşın hac ibadetini yapmak için Suudi Arabistan'da bulunduğunu ifade eden Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın bütün telefonları kilitlendi. Biz de Suudi Arabistan'da bulunan sağlık ekibimizle ve bütün ekibimizle iletişim içinde olduk” ifadelerini kullandı.

TEHLİKELERİ YOK


Görmez, şöyle devam etti: “Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, hayati tehlikesi yok. Ayrıca tabi 2 tane de vefatımız var, vefat eden hacı adaylarımızın tesbiti yapılmış durumda ”