İZMİR (CİHAN)- İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'i fetheden komutan Emir Sultan'ın türbesinde restorasyon ve düzenleme çalışmalarını başlattı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'yle yapılan protokol kapsamındaki çalışmaların kış döneminde tamamlanmasıyla türbe ve çevresi adeta yeniden doğacak. Belediye tarafından hazırlanan projeler, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı.
Namazgâh Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i fethederken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının bulunduğu türbenin bahçesinde, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camisi kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi, İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen büyükleri de medfun.
Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, harabe halindeki aşhane, hamam ve dergâh olarak kullanılmış üç bina kalıntısı bulunuyor. Restorasyondan sonra dergâh, sosyal amaçlı hizmet verecek. Hamam, aslına sadık kalınarak yenilenecek. Aşhane buluntuları üzeri ise bir sundurmayla kapatılarak korunacak. Türbe binasının iç ve dış restorasyonu yapılacak. Hazireye ait mezar taşları tasnif edilerek yerinde korunacak. Bir sanat tarihçisinin çalışmalarıyla araştırma kazısı da yapılacak. Alanda ayrıca güvenlik binası inşa edilecek. CİHAN