HABERDENİZLİ.COM

Her yıl Fetih coşkusunu stadyumlarda omuz omuza yaşayan on binlerce AGD’li genç, bu yıl koronavirüs tedbirleri nedeniyle fiziken bir arada olamasa da yürekleri ile bir arada olup bu coşkuyu kutladı. Bir ilk olarak sanal ortama taşınan Fetih coşkusu, sadece Türkiye’nin dört bir yanında değil, tüm dünyadaki Fetih sevdalılarının gönlünü bir araya getirdi. Ankara Atatürk Spor Salonu’nda sosyal mesafeye uygun olarak sınırlı sayıda katılımcı ile yapılan program TV5, AGD TV ve Kanal 42 televizyonlarından ve AGD’nin sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınlanarak başta 81 il olmak üzere tüm Türkiye’deki ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Amerika’dan Afrika’ya gönlü İstanbul’un Fethi ile beraber atan yüz binlere ulaştı. 
Bu yıl koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler neticesiyle İstanbul’un Fethi’nin 567’nci yıldönümünde stadyumları dolduramayan Anadolu Gençlik Derneği, bir ilke imza atarak ‘Fetih Ruhu’nu sanal ortama taşıdı. Önceki yıllarda sloganlarıyla, doldurdukları statları titreten on binlerce fetih sevdalısı genç, bu sefer de sosyal medyayı sarstı. On binlerce genç hem yayını sonuna kadar izlerken hem de yüz binlerce paylaşım ve gönderimde bulundu.

KALPLERİN İSLAM’A, TEVHİDE AÇILMASIDIR

AGD/MGV Genel Başkanı Salih Turhan gerçekleştirdiği konuşmasında, “Fetih, kalplerin İslam’a, tevhide açılmasıdır. Fetih, insanın merhametle ve adaletle buluşmasıdır” dedi.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmek için çok büyük kararlılık ortaya koyduğunu ancak bu kararlılığın altının boş bir cengâverliğe değil, planlı, hazırlıklı bir devlet adamlığına dayandığını belirten Turhan, “Çünkü fetih sadece istemekle olmaz, aynı zamanda ciddi hazırlıklar da gerektirir. Fatih Sultan Mehmet de fetih için gerekli planları en güzel şekilde yapmıştır. Anadolu Hisarı’nın karşısına çok kısa zamanda Rumeli Hisarı’nı diktirmiş, donanmayı güçlendirmiş, Edirne’de devrin en güçlü toplarını döktürmüş, Doğu’dan ve Batı’dan gelebilecek tehlikelere karşı önlemler almıştır. Bütün bunlarla yetinmemiş, gemileri karadan yürütüp Haliç’e indirmiştir” diye konuştu.

İSTANBUL’UN FETHİ’NDEN BAHSEDERKEN, PEYGAMBERİMİZ’DEN, EYÜP EL ENSARİ’DEN SÖZ ETMEYEN ANLATIM EKSİK KALIR

İstanbul’un Fethi’nden bahsederken bazı önemli hususlara değinilmesini, aksi takdirde ‘Fethin’ anlamanın eksik olacağını kaydeden Turhan, “Efendimiz’in hadisinden söz edilmeyen her anlatım eksiktir. Hendek Harbi’nden bahsedilmeyen her anlatım eksik kalır. Eyüp El Ensari’den, Akşemseddin Hazretleri’nden, Ulubatlı Hasan’dan bahsedilmeyen her anlatım eksik kalır” ifadelerini kullandı.

AYASOFYA, İSLAM ÜMMETİNİN VAKFIDIR

İstanbul Fethi denilince akla gelen en önemli sembolün ise Ayasofya Camii olduğunu dile getiren Turhan, şunları kaydetti: “Ayasofya Camii İstanbul’un Fethi’nin sembolüdür. Ayasofya Camii, İslam’ın küfre galebesinin sembolüdür. Ayasofya Camii, İslam’ın Avrupa’daki zaferinin nişanesidir. Ayasofya Camii Fatih Sultan Mehmet Han’ın tüm İslam ümmetine vakfıdır. Kıyamet kadar cami olarak kalması vakfiyesine yazılmıştır.

AYASOFYA’NIN YENİDEN AÇILMASI GAYRETİ İÇİNDEYİZ

Ayasofya’yı bu amacın dışında kullananlara da en ağır telin ve kınama yine bu vakfiyeye yazılmıştır. Burada hep birlikte Ayasofya Camii’nin açılması, Mescid-i Aksa’nın kurtarılması, Kudüs’ün özgürlüğüne kavuşması, İslam Birliği’nin kurulması, ‘Yeni Bir Dünya’nın kurulması için canla başla çalışmanın gayreti içerisindeyiz.”

AYASOFYA MAHZUN...

Fethin sembolü Ayasofya mahzun, Ayasofya hüzünlü, Ayasofya mağdur… Üzerinden neredeyse yüz yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen zincirlere vurulan Ayasofya, Anadolu Gençlik’in iradesi ve azmiyle, tıpkı Haliç’e vurulan zincirler gibi parçalanacağı günlere yaklaşıyor… Anadolu Gençlik’in ümmet sevdası, birlik ve dirlik ruhuyla zincirleri kırarak Ayasofya’nın minarelerinden o davudi sesi haykırması yakın…

YÜZ BİNLER İZLEDİ

4 saat 15 dakika süren ve yüz bine yakın izlenmeye ulaşan programda sanatçılar Savaş Talha Kaçar, Yusuf Karaburç, Ahmet Hakan Karagül, Osman Gündüz, Harun Beyaz ve Grup Anadolu Gençlik üyeleri, söyledikleri ezgiler ile kalpleri heyecanla doldurdu.

HATIRA BİLETLERİ BASILDI

Bu yıl Fetih programına hatıra bileti (e-Bilet) uygulamasıyla katılımcılara program sonrası yapılan çekilişe dâhil olmalarını sağlayan Anadolu Gençlik Derneği, fetihte heyecan ve coşkuyu üst seviyeye çıkardı. 5 farklı hatıra bileti tasarlayan AGD, hepsinde de farklı mesajları katılımcılara ulaştırdı. Fetih Sûresi’nin 1. ayeti, merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın ve Necip Fazıl Kısakürek’in sözlerinin üzerinde bulunduğu bilette Sultan Fatih’in İstanbul’u fethederkenki çeşitli görselleri de tasarımda yer aldı.