Fethiye Belediyesi tarafından İSBAK şirketine hazırlanan proje ile bölgenin ilk plaka tanımalı Elektronik Denetim Sistemi(EDS) devreye sokuldu. İlçe genelinde 25 noktadan 37 kamera ile gerçekleştirilecek denetimlerle hız ve kırmızı ışık ihlalleri tespit edilecek. Ayrıca Türkiye'de ilk defa trafiğe kapalı alanlara giren araçların tespiti de yine bu kameralarla sağlanacak.
EDS sisteminin açılışı Fethiye Belediyesi'nde gerçekleştirilen törenle yapıldı. Törene İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu, Fethiye Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve vatandaşlar katıldı. Törende İSBAK Ar-Ge Müdürü Muhammed Alyürük sistemin çalışması hakkında bilgi verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sonra Türkiye'de ilk defa Fethiye'nin bu sistemi kullandığını kaydeden Alyürük, EDS sisteminin yüksek çözünürlüklü kameraları kullanarak çalıştığını aktardı. Sistemin yüzde 100 yerli mühendislik ürünü olduğunu da ifade eden Alyürük, "Sistem tamamen Türk sürücü kültürüne göre geliştirilmiştir. Tamamen Türkiye'deki hız limitleri ve kuralları belirlenerek uygulanmıştır. Bu sistem hem hız sınırı hem de kırmızı ışık ihlallerini önlemek için devreye sokulmuştur." dedi.

EDS İLE İSTANBULDA'Kİ KAVŞAK İHLALLERİ YÜZDE 95 AZALDI

İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutlu ise İstanbul'da sistem kurulmadan önceki kavşak ihlallerinin günlük 700 -800 sayısını geçtiğini hatırlattı. EDS sistemi ile yüzde 95'e varan iyileşme sağlandığını ve bu rakamın 10-20 sayısına kadar düştüğünü açıklayan Kutlu, "Hız ve ışık ihlalleri maddi kayıptan ziyade can ve geri dönüşü olmayan sağlık kayıplarına yol açıyor. Bu sistemin amacı insanlara ceza yazmak değil. EDS sistemi insanların daha dikkatli olmalarını ve olası kayıpların önüne geçmeyi hedefliyor. Birçok büyükşehir belediyesinin yapamadığını bir ilçe belediyesi olan Fethiye yapıyor. Bu yatırımın belediyeye bir getirisi olmayacak. Ama Fethiye Belediyesi insan hayatına verdiği değeri pek çok büyük ili geride bırakarak zaten gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da güvenli bir şehir olma yolunda atılan adımlara EDS sistemi ile bir yenisinin eklendiğini söyledi. Sistemin Fethiye Belediyesi'nin üzerine düşen bir vazife olmadığını fakat insan hayatının kendileri için herşeyden daha önemli olduğunu vurgulayan Saatcı, sistemin Fethiye'ye hayırlı olmasını istedi.

25 NOKTADA TRAFİK İZLENECEK
Fethiye Belediyesi Trafik ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Fikret Kaynak, 25 noktada faaliyet verecek 37 kamera ile ihlaller ve sonrasında yaşanan kazaların önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kaynak, özellikle yaya ve öğrenci akışının yoğun olduğu bölgelerde uygulanacak olan kırmızı ışık ihlal sisteminde, araçların plakalarının anlık fotoğraflama sistemiyle tespit edilip, cezai işlem uygulandığını belirtti. Plaka tanımalı EDS sisteminin yanı sıra 10 adet mobese kamerasının da şehir merkezinde bulunan trafiğe kapalı alanlara yerleştirildiğini ifade eden Fikret Kaynak, bu bölgelerde meydana gelecek asayiş olayları ve bölgeye giren araçların da yine bu kameralarla gözetleneceğini açıkladı.