ISPARTA (CİHAN)- Türkiye’de 5 uçuş okulundan birisi olan ER-AH Uçuş Okulu Genel Müdürü Erdoğan Cabıoğlu, Isparta'nın önümüzdeki yıllarda havacılık sektörünün önemli merkezlerinden biri olacağını söyledi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)’nı ziyaret ederek Genel Sekreter Tuncay Engin ile bir süre görüşen Cabıoğlu, havacık sektörünün gelişimi ile ilgili bilgi verdi. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nda pilotluk eğitimi vererek önemli bir eksikliği giderdiklerini belirten Cabıoğlu, kısa süre önce hizmete giren uçak bakım hangarı ve gelmesi beklenen Kara Havacılık Okulu sayesinde Isparta'nın stratejik bir merkez olacağını kaydetti.
Devletin destekleriyle 2000’lerde ivme kazanan havacılık sektörü dünyada yüzde 5 büyürken, Türkiye’deki büyümesinin yüzde 30 olduğunu ifade eden Cabıoğlu, THY’nin 60-65 olan uçuş noktası sayısının da 165’e ulaştığını kaydetti. Bu sayının, 2023’de 350’ye çıkmasının beklendiği bilgisini veren Cabıoğlu, buna paralel olarak pilot ihtiyacının da hızla artacağını belirtti.
Bu konuda uçuş okullarının ciddi bir boşluğu doldurduğunu ifade eden Cabıoğlu, “Devlet, uçuş okullarına eğitim yakıtında yüzde 40, meydan tarifesinde ise yüzde 75 indirim sağlıyor. ER-AH Havacılık Okulu’nda sağlık durumu ve koşulları uygun adaylara, uluslararası standartlarda özel pilotluk ve havayolu nakliye pilotluğu eğitimi veriliyor. Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün üyesi olduğu JAA Uluslararası Havacılık Otoritesi’nin belirlediği standartlar çerçevesinde verilen eğitim sonrasında kursiyerler, AB ülkelerinde geçerli olan pilotluk belgesine sahip oluyorlar.” dedi.
Erdoğan Cabıoğlu, bine yakın yabancı pilotun bulunduğu havacılık sektöründe havayolu firma sayısındaki artışla beraber pilot açığının da artacağını belirterek; İzmir, Aydın, Denizli ve Afyonkarahisar’ı içeren bölgede tek okul olduklarını, sektöre kaliteli pilotlar yetiştirdiklerini anlattı.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de Süleyman Demirel Havalimanı’nın uçak bakım hangarı ve uçuş okulunun yanı sıra Kara Havacılık Okulu’nun da bir süre sonra hizmete girmesiyle Türkiye’de önemli havacılık merkezlerinden biri olacağını düşündüğünü söyledi. Engin, Burdur ve Isparta’nın ortak havalimanı olan Süleyman Demirel Havalimanı’na yeni pistlerin yapılması ile birlikte, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)’ne sivil havacılık bölümü ve uçuş okulunun açılmasının sektöre önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti.




CİHAN