HABERDENİZLİ.COM

Mükerrem Güleç, (46) Butik üzerine bir işletme işletirken  Ticari yönden yaşadığı bir sıkıntı nedeniyle 2009 yılında cezaevine girdi.  7 yıl cezaevinde kalan Güleç, 2016 yılının Eylül ayında denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye oldu. Cezaevinde İŞKUR’un mahkumların topluma yeniden kazandırılması kapsamında vermiş olduğu seminerlere katılan Güleç, burada İŞKUR’un eski hükümlülere hibe sağladığını öğrendi.  Tahliye olduktan bir hafta sonra İŞKUR’a başvurusunu yapan Güleç, ilk önce ‘Girişimcilik Eğitim Sertifikası’ aldı. Eğitim sırasında Organik Solucan Gübresi Üretme konusunda bir fikir edindi.  Daha sonra konu ile ilgili Türkiye genelinde yapılan işleri ve ihtiyaç sahasını araştırdı.  

1 YILDA 10 TON SOLUCAN GÜBRESİ SATTI 

2016 yılının Eylül ayında tahliye olan Güleç, Ekim ayında projesini hazırlayarak Denizli İŞKUR’a sundu. 2017 yılı Mart ayında Proje Destek Hibesi İŞKUR tarafından onaylandı. Hibe kapsamında 160 bin adet Solucan, Solucan Gübre Eleği Makinesi, Solucan Üretim Kasalarını aldı ve M&U adında bir işletme kurdu. 1 yıl içinde 160 bin olan solucan sayısını 3 milyona çıkaran Güleç,  Geçen sürede 10 tonu aşkın Organik Solucan Gübresi üretimi yaptı. 

KOOPERATİF KURMAK İÇİN YOLA ÇIKTI

Çalışmlarına hız kesmeden devam eden Güleç, Denizli’ bulunan tüm solucan üreticilerini desteklemek amacıyla kooperatif kurmak istedi. Vakit kaybetmeden çalışmalarına başladı. İlk olarak il merkezi ve ilçelerdeki üreticilere ulaştı. Üreticilere kaliteli ve Tarım Bakanlığı standartlarına uygun gübre üretimi yapamadıkları takdirde ilerleme kaydedemeyeceklerini,  hatta belki işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını anlattı. Üreticileri İŞKUR’dan hibe destek alarak kurmuş olduğu işletmesine davet etti. Üreticilere gübre üretimi ve solucan maması üretiminin detayları hakkında bilgi verdi.   “Gelin birlik olalım, kooperatifimizi kuralım, işimizi çağın gereklerine uygun ve daha kaliteli hale getirelim” diye düğer üreticilere seslenen Güleç,  Denizli merkezde ve ilçelerde kendi imkanları ile solucan gübresi üretimi yapan üreticilerin çoğundan destek alarak Denizli Organik Solucan Gübresi (DOSGÜB) Kooperatifini kurdu. Kooperatif Bir hafta gibi kısa bir sürede 65 üye sayısına ulaştı.

BAŞKANLIĞA GÜLEÇ SEÇİLDİ

Kooperatifin Yönetim Kurulu üyelerini belirlemek ve Kooperatif üyelerini aydınlatmak amacıyla Denizli Ticaret Odası'nda yapılan toplantıda, üyeler tarafından Kooperatif Başkanı olarak Mükerrem Güleç seçildi. 

DOSKÜB Kooperatifi Başkanı Mükerrem Güleç “ Yola ilk çıktığım zamandan bu güne umudumu hiç kaybetmedim, çalışmalarımı büyütmenin ve başkalarına da faydalı olabilmenin hayali ile çalışmalarıma yön verdim. Şuan, başından beri akıl hocam olan Mehmet Levent Kocaalan ile birlikte Girişimcilik eğitimlerine katılıyorum. Eğitimlerde girişimci olmanın, cesaretli olmanın, kendine güvenmenin başarıyı getirdiğini anlatıyorum. İnsanlara bu anlamda yardımcı olabilmek ve onların gözlerinde umut ışığı görmek ise beni daha da mutlu ediyor.” dedi.

Güleç, “Bundan 1.5 yıl önce cezaevinden çıktığımda hiçbir şeyim yoktu. Ben inandım, daha önemlisi kapısını çaldığım devlet kurumları, odalar, ailem ve çevrem de bana inandı. Onların desteği ve inancım sayesinde ülkem için çalışıyorum, üretiyorum, ürettiriyorum ve insanlara yardımcı oluyorum.  Bu günlere gelebilmem için kapısını ilk çaldığım ve ilk adımı atmamı sağlayan Denizli İŞKUR’a, yola devam etmemi ve ilerlememi sağlayan Denizli Ticaret Odası Başkanıma, Girişimcilik eğitim hocam Mehmet Levent Kocaalan’a, Çalışma arkadaşım Uğur Bingöl’e, destekleriyle hep yanımda olan devlet büyüklerime ve aileme ne kadar teşekkür etsem az gelir. İyi ki varlar. İyi ki yanımdalar.” diyerek duygularını dile getirdi.