Avrupa’nın önde gelen Yapı üretim malzemeleri şirketi Ytong’un düzelenlediği bir organizasyon için Denizli’ye gelen Yangından Korunma Vakfı ve Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak ile beraber ısı yalıtım sistemleri hakkında yanlış bilinenleri ve doğru ısı yalıtımının hangi malzemelerden yapılması gerektiğini anlattı. Türkiye’de yangın yönetmeliği hakkında çok büyük eksikliklerin olmadığını fakat denetim mekanizmasının düzenli çalışmadığının altın çizen Kılıç, bu sebeple  yalıtım sistemlerinde yanıcı maddeler kullanılabildiğini söyledi.

Binaları değil atmosferi ısıtıyoruz

Mantolama yapacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Kılıç, biz binaları değil atmosferi ısıtıyoruz. Bu yüzden her binaya yalıtım yapılması şart. Fakat tasarruf edeyim derken kendilerini de tehlikeye atmamalılar. Mantoloma da kullanılan malzemeyi seçerken yanma özelliği olmayan ürünler seçerek çıkabilecek yangınların önüne geçmiş oluruz.” ifadelerini kullandı.

“Binanın statik yapısı çok etkilenmez”

Montoloma işlemi sırasında duvarda açılan deliklerin binanın statik yapısını bozup bozmadığı şeklindebir soruya cevap veren Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, “malzemeyi duvara tutturmak için açılan bu deliklerin binanın statik yapısını etkilemesi bakımından değerlendirdiğimizde bunun etkisinin son derece minimal olduğunu söyleyebiliriz. Bundan daha önemlisi can güvenliğimiz için bu yapılan uygulamaların yangına karşı dayanıklı olması. Enerjisini ithal eden bir ülke olarak ısı yalıtımı yapmıyoruz deme lüksümüz yok. Yönetmelik şuan  yanıcı maddelerden yalıtım yapılmasına izin veriyor fakat bizim kendi can güvenliğimiz için önlemlerimizi almamız gerekiyor.

Yangına dayanıklı malzeme değil, ‘Yanmaz’ malzeme olmalı

Ytong’un geliştirdiği ürünlerle yangın riskinin önüne geçtiğini anlatan Öztoprak,  “Biz şirket olarak bu konuda oldukça hassasız. Yeni geliştirdiğimiz ürünle yangın sırsında bina dışına yapılan mantolomanın yanmasını engelliyoruz.  ‘Multipor’ markasıyla geçtiğimiz yıl üretimine başladığımız bir ısı yalıtım levhası. İçten ve dıştan yalıtımda kullanılabilen tamamen yanmaz bir ısı yalıtım malzemesi. Yüksek katlarda uygulandığında bile yüzde yüz yangın güvenliğini sağlayabilecek malzemedir. Biz bunu sektörümüze ve insanlarımıza anlatmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

MULTİPOR’UN MALİYETİ NEDİR?

Daha önceki yıllarda bu yanmaz  malzemenin Avrupa’dan ithal edildiği için yüksek maliyetli olduğunu fakat artık Türkiye’de üretmeye başladıklarının altını çizen Ytong Ege Bölge Satış Sorumlusu Baybars Saraçoğlu, “yanıcı yalıtım sistemlerine göre metre kare de en fazla 5 lira gibi bir fiyat oynar. Yani bin metre karede 5 bin lira gibi bir fiyat farkı ortaya çıkar. Daire hesabına vurduğunuzda daire başı 500 lira gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bir tarafta yanıcı madde diğer tarafta 500 lira daha pahalı yanmaz malzeme. İnsanlar bu şekilde değerlendirerek seçimini yapmalı.”  İfadelerini kullandı.   

YALITIM MALZEMESİ TERCİH EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Montoloma yaparken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyle sıralanıyor;

-      kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin yangına dayanım performansının mutlaka tüketici tarafından sorgulanması gerekiyor. Malzemeler A1 sınıfı (hiç yanmaz) yanmazlık belgesine sahip yalıtım malzemelerinden seçilmesi gerek.

-       ENERJİ TASARRUFU: Vatandaşların ısı yalıtımı için tercih edilecek ürünün, dayanıklılığın ve performansının her koşulda, uzun yıllar boyunca sürdürebilir olup olmadığının sorgulanması gerekiyor. Tercih sırasında ürünün ısı yalıtım performansını belirleyen ısıl iletkenlik hesap değeri’ne dikkat edilmesi gerekiyor.

-      YAPILARIN NEFES ALMASI: Evin İç ortamın sağlıklı olması için, iyi bir havalandırma kadar, yapıların nefes alan yapı malzemeleri ile inşa edilmesi de önemlidir. Dış duvarların iç yüzeyinde yoğuşma olmaması için, difüzyon yapabilen yani içerideki buhar ve nemi doğal yollarla dışarı atabilen mineral yalıtım ürünleri tercih edilmelidir.

-     DOĞAL İÇERİK: Ürünlerin insan sağlığına etkisi her geçen gün yeni bir araştırma ile gözler önüne seriliyor. Günümüzde piyasaya yeni yeni girmeye başlayan mineral içerikli yalıtım malzemeleri bu talebe cevap veriyor. Mineral yalıtım malzemelerinin içeriğinde herhangi bir kimyasal madde bulunmuyor. Sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir doğal hammaddelerden oluşan, mineral yalıtım ürünlerinin kullanımı yaşamımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz yapıların insanlara daha sağlıklı ortam sunmasına olanak tanıyor.