BURSA (CİHAN)- İş Sağlığı ve Güvenliği, Danışmanlık Eğitim Mühendislik Hizmetleri (İSGDEM) Genel Müdürü Mesut Toraman, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yaşanan belirsizliklerin iş kazalarının artmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
İSGDEM Genel Müdürü Mesut Toraman, Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da ilk, dünyada ise 3. sırada olduğunu belirterek, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında son dönemde büyük bir belirsizlik yaşandığına aktardı.
Mesut Toraman, "İş kazalarında Avrupa’da ilk, dünyada ise 3. sırada yer alan ülkemizde İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında yaşanan belirsizlik iş güvenliği uzmanları için yetki sorununa yol açıyor. Bu durum da ülkemizde iş kazalarının artmasına neden olabilir." dedi.
Mesut Toraman, Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği kurumlarını çatısı altında toplayan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Kurumları Derneği(İSGHEDER)’nin de, mevzuattaki belirsizliklerin olumsuzluklara neden olacağına dikkat çektiğini belirtti.
Türkiye’de İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı konusundaki karmaşanın yıllardır devam ettiğini anlatan Mesut Toraman, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan çeşitli yönetmeliklerin bazı davalar sonucu iptal edildi. Son olarak, Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulan yönetmeliğin geçici 3. maddesi sonucunda Türkiye’de bulunan 4 bin 500 iş güvenliği uzmanı büyük bir belirsizliğin içine itildi." dedi.
İSGHEDER’in, mevzuattaki belirsizliklerin kaosa neden olduğu şeklinde açıklamasına değinen Toraman, yaşanan sorununun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın girişimleriyle çözülebileceğini söyledi.



CİHAN