İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, Samsun’da olduğu gibi Denizli’de de TOKİ’nin, Aktepe'de Mahallesi’nde “Akvadi” adı altında dere yatağına konut inşa ettiğini öne sürdü. Samsun'da meydana gelen sel felaketiyle ilgili yazılı açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Ün, ölümler üzerine yorum ne kadar zor olsa da bir daha benzer kayıpları yaşanmaması için ibret almak gerektiğini ifade etti. Ün, “Bu tür olaylardan ibret almak yerine, genellikle bir suçlu bulmaya çalışırız ya da olayın sorumluları, kendilerini kurtarmaya çalışır. Her ikisi de yanlıştır. Bu yüzden de Samsun'daki olaya özel olarak yetkililerin bize, ‘Verilen izinler doğrultusunda projeye uygun bina yaptık.’ demesi anlamsızlıktır, çünkü mevcut yönetmelik ve şartnamelerimize göre binayı yapan kişi, bir afet durumunda tüm olasılıkları öngörebilmeli ve gerektiğinde ilgili idareyi uyararak idare tarafından öngörülmemiş hataları düzelttirmeli, gerekiyorsa binanın yerini bile değiştirmelidir.” şeklinde konuştu.

‘SAMSUN’DAKİ SEL BÖLGESİ DAHA ÖNCEDEN UYARILMIŞ’

Samsun’da selin meydana geldiği yerin, muhtemel bir felaketi için İMO tarafından defalarca uyarıldığını söyleyen Hayri Ün, “2008 yılında odamız tarafından düzenlenen Samsun Kent Sempozyumu'nda da konu gündeme gelmişti. Dolayısıyla TOKİ'nin bunlara rağmen binayı yapmış ve bodrum katlarını iskâna açmış olması, bir anlamda felaketi hazırlamıştır. Tabii ki o binanın o bölgede inşasına izin veren tüm yetkililer de sorumludur.” dedi. Samsun'daki binalarda bodrum katların iskâna açılması ne kadar yanlış ise Denizli'de yeni uygulamaya giren bodrum katlara iskân verilmeme kararının da o kadar doğru olduğunu vurgulayan Ün, “Ancak daha önceden iskân verilmiş binalarımız mevcuttur. Bunun yanında Denizli ilimizde de yüzyıllar önce açılmış dere yatakları vardır. Bunların bir kısmı mevcut durumda kapatılmış ve üzerlerine bina yapılmış durumdadır. Bu dere yataklarının tekrar açılması söz konusu değildir. Bu durumda yapılacak işlem, bu derelere su taşıyan havzalarda toplanacak suyun güvenli bir şekilde uzaklaştırılmasıdır. Bununla ilgili yıllardır süren çalışmalar devam etmektedir ancak bu vesileyle tekrar gözden geçirilmeli ve gereken önlemler varsa bir an evvel alınmalıdır.” diye konuştu.

‘TOKİ DENİZLİ’DE DE DERE YATAĞINA KONUT YAPIYOR’

Aktepe Mahallesi’nde TOKİ’nin konutları yine bir dere yatağına inşa ettiğini belirten İMO Şube Başkanı Ün, şunları kaydetti: “Bu projeler de tekrar gözden geçirilmeli ve gereken önlemler bir an evvel alınmalıdır. Bu inşaatlarda belediye meclisimizin aldığı karara kesinlikle uyulmalı ve bodrum katlar iskâna açılmamalıdır. TOKİ'ye özel bir uygulama kesinlikle yapılmamalıdır. Daha önce de İMO Denizli Şubesi olarak belirttiğimiz gibi yeni çıkan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası, Denizli için bir şans olabilir. Sonuç olarak sel de bir afettir. Bu yasa, çok iyi değerlendirilmelidir. Denizlimiz'de meydana gelecek bir felaketten sonra, ‘Biz söylemiştik’ demek istemiyoruz, çünkü böyle bir sözün hiçbir anlam ifade etmediğini çok iyi biliyoruz. Bu yüzden olası bir felakette halkımızın önüne çıkacak tüm yetkili ve sorumlular, bugünden çok iyi düşünmeli ve o gün geldiğinde suçu üzerlerinden atmak yerine üzerlerine düşeni yapmış olmanın haklı gururunu yaşayabilmelidir.”