HABERDENİZLİ.COM

Denizli'nin Tavas ilçesinde yerleşim yerlerine yakın olan jeotermal santrallerin yapımına başlandı. Tavas'ın Avdan ilçesinde halkın tepkileri üzerine iptal edilen jeotermal santralin ardından yine aynı ilçenin 3 mahallesinde jeotermal santral yapılmak istendiği belirtildi.

Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde bugün basın açıklaması yaparak jeotermalleri durdurma çağrısında bulundu.

Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü İbrahim Çallıca, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Altınova ,Seki ve Solmaz mahallelerimizde Jeotermal sondaj ve Santral süreçleri başlamıştır. Devamında gelecek yeni ÇED raporları ağız açmış beklemektedir. Ucu bucağı görünmeyen yaşanabilir, yeşil, bereketli altın gibi değerli Tavas ovamızın kaderiyle oynanmaktadır. Jeotermal akışkanların yeryüzüne çıkarılma sırasında kullanılan yüksek dozlu asit ve kimyasal maddeler sondaj alanlarında kaçınılmaz tahribatlar yapıyor. Akışkanların içerdiği kimyasal maddeler başta bor ve arsenik reenjeksiyonla aynı noktaya geri dönüş yapılamadığı için doğaya ve alıcı ortama salinmakta bu ise içme sularımızı zehirlemektedir. Reenjekte olmayan akışkanlar topraklarimizi tuz ve diğer kimyasallarla çürütmektedir"

çallıca

Çallıca sözlerine şu şekilde devam etti:

"Jeotermal sondajların, santrallerin, soğutma kulelerinin, duman bacalarının verimli arazilerinin orta yerine bir işgal ordusunun dikilişi gibi sıralandı. Tüm ülkenin toplam elektrik üretiminin sadece yüzde ikisi için yapılan santrali, talan ve katliamın cinayet ortaklıdır. Talan soygun ve cinayetin durdurulmasını talep ediyoruz. Köylünun üreticinin çiftçinin toprakları gaspedilemez. Ürünlerimiz kimyasal atık ve ağır metal tehdidine maruz bırakılamaz. Hiçbir enerji girişiminin bedeli insanların ölümü ve sağlığı bedel alınarak gerçekleştirilemez. Tavasımıza ,bizlerin ve diğer tüm canlıların sağlıklı yaşam alanlarına kıymayın"

Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi adına açıklama yaptığını belirten Çallıca, "Temiz hava, temiz su ve temiz topraklarda bizlerin ve gelecek nesillerinde yaşaması için Jeotermal Sondaj ve santral çalışmaları bir an önce durdurulmalıdır." dedi.

Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu adına konuşan Avukat Ozan Orpak ise jeotermal sorununun ülke içindeki hukuki yollarla çözülememesi durumunda konuyu uluslararası hukuğa taşıyacaklarını belirtti.